Arttube: video's over kunst en design

05-07-2012

Vijf musea uit Nederland en Vlaanderen lanceren samen het online videokanaal ARTtube

Op 5 juli 2012 is de website ARTtube gelanceerd, een collectief videoplatform voor kunst en design in Nederland en België. Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam publiceren op ARTtube, dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage van SNS REAAL Fonds, video's van hoge kwaliteit over kunst en vormgeving, de meeste in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld.

Uitzonderlijke content

De website www.arttube.nl bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. De musea bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Ook fictie en experiment komen aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms.

Gemeentemuseum Den Haag en ARTtube

Het Gemeentemuseum is vanzelfsprekend trots op dit nieuwe partnerschap met vier vooraanstaande musea. Het museum wil een open organisatie zijn die voor iedereen iets te bieden heeft. Het nieuwe ARTtube videoplatform draagt daaraan bij. Dankzij ARTtube kan iedereen nu behind the scenes bij het Gemeentemuseum. Van korte interviews met de conservatoren tot professionele introductiefilms bij nieuwe tentoonstellingen, als bezoeker krijg je veel extra’s die een bezoek aan een tentoonstelling nog leuker maken. Op de Gemeentemuseum pagina staan ook alle films van het GEM, Museum voor Actuele Kunst en het Fotomuseum Den Haag.

Internationaal

ARTtube is tweetalig; dat wil zeggen dat de meeste video's ook in het Engels beschikbaar zijn. Zo kan de internationale bezoeker online kennis maken met de Nederlandse en Belgische musea en museumcollecties en draagt ARTtube bij aan de internationale uitstraling en zichtbaarheid van kunst en design uit de Lage Landen.

Groeiklaar

De vijf musea ontwikkelen ARTtube de komende jaren verder. De ambitie is om in 2014 een half miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen. Dit publiek gaan de musea benaderen via allerlei wegen: website, sociale media, digitale televisie en schermen in de publieke ruimte. Zo zet de museale sector zijn eigen expertise op het gebied van kunst en educatie in bij online TV en video.

ARTtube ideeënwedstrijd

Een goede en intense relatie met het publiek is van groot belang en daar gaat ARTtube direct mee van start. Tot 15 september 2012 organiseert ARTtube een online ideeënwedstrijd: het publiek wordt gevraagd naar ideeën voor nieuwe video's, mooie nieuwe features voor de ARTtube-website, en suggesties voor het videokanaal in het algemeen. De beste suggesties ontvangen een mooie prijs.

Met dank aan

ARTtube is mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds. Het Fonds ziet de inhoudelijke samenwerking die de vijf musea met ARTtube aangaan als een voorbeeldproject in het culturele veld. ARTtube is vanaf 2009 ontwikkeld door Museum Boijmans Van Beuningen, daartoe in staat gesteld door het VSBfonds, partner in educatie van het museum. Het concept en merk van deze eerste versie van het project werd ontwikkeld in samenwerking met Fabrique. De nieuwe identiteit en huisstijl van ARTtube is van de hand van Thonik. Het interactieconcept, design en techniek van de website is ontwikkeld door het Rotterdamse Zicht online.