Wonderkamers – zo gaat het worden!

Jet van Overeem
17-05-2013

Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt. De verbouwing is gaande, de vele films voor Wonderkamers zijn in productie, de teksten voor de spelroutes bijna af, de fotografie van alle objecten in volle vaart en in het tentoonstellingsgebied heb ik alvast prints op de wanden geplakt van de kunstwerken die er straks te zien zullen zijn. En dan volgt vanaf de zomer nog een intensieve periode van testen met gezinnen en schoolklassen. In het najaar gaan de deuren van Wonderkamers na deze omvangrijke renovatie weer open. Ook in de ‘2.0-versie ‘ blijft Wonderkamers naar ons weten de enige interactieve tentoonstellingsvleugel in een Nederlands kunstmuseum. Alles is er anders dan in een klassiek kunstmuseum en kinderen, jongeren en volwassenen leren op een fantasievolle en actieve manier - ‘bijna ongemerkt’-  van alles over beeldende kunst, mode en vormgeving.

Wonderkamers maakt dus een frisse start met een nieuwe opzet waarin de bezoeker niet alleen museumbezoeker is, maar in een ‘verhaal’ terechtkomt. En door mee te doen aan de overkoepelende game de rol van tentoonstellingsmaker krijgt. De plattegrond van Wonderkamers, die wordt gekenmerkt door 13 kamers rondom een grote centrale tentoonstelling, verandert tijdens het museumbezoek in een soort bordspel met speelvlakken.

In tweetallen, als gezin maar ook alleen kunnen de bezoekers een spel spelen waarin ze hun eigen virtuele depot gevuld moeten zien te krijgen met kunstwerken. Een tablet – de Wondergids – stuurt hen daarbij van kamer naar kamer, van spelopdracht naar spelopdracht. En wijst zelfs de weg. Iedere wonderkamer heeft een eigen thema in relatie tot beeldende kunst, mode & vormgeving en een eigen educatief spelonderdeel. Hoe beter een spelopdracht wordt uitgevoerd hoe meer punten je verdient. Daardoor kunnen de spelers de hand leggen op steeds meer kunstwerken van het Gemeentemuseum voor in hun depot. Die kiezen ze aan het einde zelf uit in de tentoonstelling in het hart. Zelfs kunnen zij vormgevingstools winnen om hun virtuele museumzaal zo mooi mogelijk te kunnen inrichten. Net zoals in werkelijkheid wordt ook in Wonderkamers iedere curator getest op kennis, creativiteit en alertheid. Tentoonstellingsmaker ben je natuurlijk niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen!

De 13 wonderkamers rondom het centrale tentoonstellingsgebied zijn gewijd aan onderwerpen in relatie tot de collecties van het museum: mode, toegepaste en beeldende kunst. Je kunt er straks de Boogie Woogie dansen samen met Mondriaan die tot leven lijkt te zijn gekomen, een modeshow lopen, een museumgebouw à la Berlage bouwen, tot op de draad inzoomen op schilderijen, de waarde van kunst leren bepalen, een abstracte compositie proberen te maken, alles te weten komen over ambachtelijke technieken en leren hoe je stijlen en stromingen in de schilderkunst en het interieur kunt herkennen. Een groot aantal films, speciaal voor Wonderkamers gemaakt, spelen hierin een belangrijke rol.

Het Depot, de centrale tentoonstellingsruimte, is ingericht met schilderijen, beelden, foto’s, siervoorwerpen en mode uit de collecties van het Gemeentemuseum. Alles is er associatief en thematisch gegroepeerd in een theatraal vormgegeven ruimte. Met thema’s als: de stad, liefhebben, feest, sport, thuis, spelen, mystiek, kwetsbaar, strijd en glamour ontstaan bijzondere dwarsdoorsnedes door de collecties. Het ene thema loopt over in het andere als ware het een doorlopend verhaal.

In het hart van Het Depot ‘zweeft’ een bijna 20 meter lang Miniatuurmuseum met wel 200 minimuseumzalen, waarin honderden originele miniatuurkunstwerken van topkunstenaars uit de hele wereld worden tentoongesteld (collectie Ria en Lex Daniëls, Amsterdam). Sommige minizalen komen tot leven met zogenaamde Pepper’s Ghostfilmpjes. Je gelooft je ogen niet wanneer je museumbezoekers zo groot als Pinkeltje door het Miniatuurmuseum ziet lopen. Daarnaast zijn er 30 virtuele minimuseumzalen die nog leeg staan en die de bezoekers zelf tot besluit van de rondgang gaan inrichten met hun favoriete kunstwerken. Met de tools voor vormgeving kunnen je de wanden en vloeren zelf een kleur geven en sculpturen op sokkels plaatsen.

Wanneer de minimuseumzaal eenmaal naar hun zin is, gaat deze ‘open voor publiek’. In miniformaat staan de bezoekers hier als trotse curatoren zelf in (in de vorm van hun eigen portretfoto gecombineerd met een avatar). Thuis of op school kunnen de bezoekers alle in Wonderkamers gemaakte foto’s, inclusief die van hun minimuseumzaal, downloaden.

We kunnen bijna niet wachten, maar voorlopig zijn we nog druk doende met het verzetten van bergen!