Een intiem portret

  • Pierre Bonnard (1867-1947), Familiescène, 1893, kleurenlitho, 31 x 18 cm
Susan Adam
30-01-2014

Een van de mooiste kleurenlitho’s van het Prentenkabinet is Familescène van Pierre Bonnard (1867-1947) uit 1893. Kijk maar eens goed naar deze voorstelling van een moeder met haar pasgeboren kind. Wat een intensiteit! De liefdevolle blik van de man en de vrouw, de zachte kleuren en de bijzondere beelduitsnede maken dit werk tot een prachtig harmonieus geheel dat ontroert en fascineert.

De litho toont Bonnard’s zus Andrée met haar zoon Jean in de tuin van hun ouderlijk huis. Rechtsonder bracht de kunstenaar zichzelf in beeld, als toeschouwer van het intieme moment tussen zijn zus en neefje.  De compositie is opgezet in eenvoudige vlakken in zachte, aardse kleuren. Het werk toont een diagonale compositielijn, van rechtsboven tot linksonder. Deze lijn wordt nog eens versterkt door het decoratieve geruite dessin op de jurk van de vrouw. De kunstenaar zelf en de trossen van een blauwe regen  brengen het beeld in evenwicht. Deze bijzondere beeldopbouw en de abrupte afsnijding van de figuren zorgen ervoor dat je wordt meegetrokken in de voorstelling. Ook de beschouwer lijkt in dit prille geluk te mogen delen. 

Pierre Bonnard was een van de sleutelfiguren van de kunstenaarsgroep Les Nabis (De Profeten). Deze groep –waartoe bijvoorbeeld ook Paul Gauguin en Édouard Vuillard behoorden- richtte zich voornamelijk op het gevoel en de emotie in de kunst en keerde zich af van het impressionisme, een stroming waarin vooral het vluchtige werd gevangen. Het ging Bonnard niet zozeer om het weergeven van de werkelijkheid maar het creëren van een droomwereld. Hij wilde het gevoel verbeelden dat een herinnering bij hem opriep, niet hoe het werkelijk was geweest. Opvallend in zijn werk is de platheid in zijn beeld en het tintelende kleurgebruik. Graag legde hij dagelijkse bezigheiden vast, hij  genoot zichtbaar van de kleine dingen in het leven.

Het Gemeentemuseum Den Haag kocht het werk in 1928 en bezit nog circa tien andere prenten van Bonnard, evenals een tekening en enkele prachtige affiches.