De droomwereld van Desiree Dolron

Desiree Dolron, Roy en Sellien, Spaarnwoude, 2005, Digitale C-print, 80 x 120 cm.
Vivien Entius
08-05-2014

Sprookjesachtig mooi. Wanneer je kijkt naar de foto Roy en Sellien van Desiree Dolron word je meteen meegenomen naar een droomwereld. De foto straalt een tere zachtheid uit die je even de tijd doet vergeten. Je ervaart de stilte. Het is bijna een mystieke belevenis.

De kinderen in het bootje kijken recht in de camera met een ernst en zelfverzekerheid die je niet snel bij jonge kinderen verwacht. Tegelijkertijd zijn ze beiden nog zo kwestbaar, heel fragiel  met hun ontblote lijfjes en de beschermende houding van het jongetje.

Fotograaf Desiree Dolron (Haarlem, 1963) is bekend geworden met verschillende series fotowerken. Zij debuteerde met de serie ‘Exaltation. Images of Reliogion and Death’ (1991 -1999)waarbij zij in contact kwam met diverse culturen en volken, en vanuit een nabije positie de religieuze rituelen fotografeerde.  Voor en andere serie ‘Gaze’ (1996-1998) werden mensen onder water gefotografeerd; prachtige vage beelden waarin heel goed de stilte en de in zichzelf gekeerde uitdrukking van de mensen zichtbaar is.

Later verbleef Dolron op Cuba en hier onstond ‘Te dí todos mis suenos ( Ik gaf je al mijn dromen)’(2002-2003). Interieurs, portretten en landschappen wisselen elkaar af in deze serie en geven telkens een sfeerbeeld weer, bijna als in een droom.

Misschien wel de meest bekende serie van Dolron is ‘Xteriors’ (2001-2005). Schilderachtige, sobere portretten met gezichten breekbaar als porselein, verwijzend naar de Vlaamse Primitieven schilders uit de vijftiende  eeuw. Door het werken met grote verschillen licht en donker en de foto’s digitaal na te bewerken, ontstaan bijna onwerkelijke beelden, als in een sprookje.

Deze dromerige sfeer die Desiree Dolron telkens weer in haar foto’s weet te creeëren, fascineert me.  De foto Roy en Sellien is een uitzonderlijk werk in haar oeuvre. De foto staat geheel op zichzelf en maakt geen deel uit van een serie. De kinderen zijn familie van de fotograaf en worden zo nu en dan gebruikt als model.

Het Gemeentemuseum heeft acht werken van Desiree Dolron in haar collectie.

Uit de serie 'Xteriors', 2001 – 2005: Xteriors IV, Xteriors II en Study for Xteriors X. Uit de serie ‘Exaltation. Images of religion and death’, 1991 – 1999: Zonder titel. Uit de serie ‘Te dí todos mis suenos’ 2002 – 2003: Cerca plaza de la Revolucion, Cerca San Rafael, Cerca Concordia.

Desiree Dolron, Xteriors IV, 2001-2005.
Desiree Dolron, Zonder titel, uit de serie ‘Exaltation. Images of religion and death’, 1991 – 1999.
Desiree Dolron, Cerca plaza de la Revolucion, uit de serie ‘Te dí todos mis suenos’, 2002 – 2003.