Zoom in - vernieuwd!

Leren fotograferen is leren kijken. Dat geldt ondanks alle techniek en hulpmiddelen waarmee je tegenwoordig  foto’s kunt nemen en bewerken. Hoe maak je juist een foto die het toepassen van effecten overstijgt? En waarom zien we sommige foto’s in een museum en anderen weer niet?

Tentoonstelling: Koos Breukel/ actuele tentoonstellingen in het Fotomuseum Den Haag
Kosten: € 120 per 15 lln., max. 15 lln.
Niveau: vmbo/havo/vwo
Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV


Het najaar in het fotomuseum begint met de tentoonstelling Koos Breukel: Me We - The Circle of Life (7 september 2013 t/m 12 januari 2014). De portretten van Koos Breukel zijn nooit oppervlakkig – ze doen recht aan het individu, de sporen van diens leven en bovenal aan de waardigheid van de persoon. Maar hoe doe je dat – met de camera respect tonen en toch blootleggen wat je ziet?
Door goed te kijken naar foto’s van kunstenaars komen de leerlingen erachter. Begrippen als compositie, standpunt, het kader, diepte, donker-licht contrast, ritme, beweging en rust worden op de actuele fototentoonstelling besproken. Waarmee moet een fotograaf rekening houden? Dat proberen de leerlingen zelf uit.

Vanaf dit schooljaar werken de leerlingen in een professionele setting -  met studioflitsers, achtergrondrol, professionele belichting en een spiegelreflexcamera. In twee- of drietallen gaan ze aan de slag met specifieke opdrachten die inhoudelijk aansluiten bij de tentoonstelling. Het verschil tussen studiofotografie en straatfotografie wordt goed onderzocht – want natuurlijk gaan we ook naar buiten met een opdracht en veel tips. Aan het einde van de workshop worden de foto’s besproken. Het digitale beeldmateriaal wordt naar een van te voren opgegeven mailadres van school verzonden.

Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30- 16.00 uur, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.