Zoom in

workshop fotografie

Het werk van Hellen van Meene nodigt ons uit om na te denken over identiteit en portretfotografie.

Tentoonstelling: wisselend, t/m 29 november: Hellen van Meene

Kosten: € 120  per 15 lln., max. 15 lln.

Niveau: vmbo/havo/vwo

Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV

Mede door de rol van lichtval in haar foto’s, maar ook door de manier waarop ze haar modellen in beeld brengt, wordt Hellen van Meene soms vergeleken met meesters uit de schilderkunst: van Botticelli en Velázquez tot de negentiende-eeuwse Prerafaëlieten.

Op de tentoonstelling ontdekken de leerlingen verschillende mogelijkheden om een portret te  ensceneren.  Welke facetten van een persoonlijkheid laat Hellen van Meene wel of niet zien? Wat is het verschil met een selfie of een snap-shot? 

Na een gezamenlijke start op zaal volgen de leerlingen een wisselprogramma. Hierbij vragen we uw medewerking als docent van school.

De museumdocent neemt de helft van de groep mee naar de fotostudio. Hier staat portretfotografie  centraal. Hoe gebruik je studioflitsers, waar plaats je de lichtbron en wat zijn ‘softboxen’? Met professioneel materiaal en een spiegelreflexcamera gaan de leerlingen zelf aan de slag.

De andere helft krijgt in twee- of drietallen specifieke opdrachten die inhoudelijk aansluiten bij de tentoonstelling. Met een fotocamera en een opdrachtenkaartje werken de leerlingen zelfstandig. We vragen aan u als docent om de leerlingen hierbij te begeleiden. Het verschil tussen studiofotografie en straatfotografie wordt tijdens het wisselprogramma goed voor het voetlicht gebracht. Aan het einde van de workshop bepreekt de museumdocent de foto’s die de leerlingen hebben gemaakt.

Het digitale beeldmateriaal wordt via Wetransfer naar een van te voren opgegeven mailadres van school verzonden.

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.