Zoom in

workshop fotografie/Anton Corbijn

Portretten van rocksterren vormen de basis van zijn carrière als fotograaf. Ooit is Anton Corbijn met fotograferen begonnen omdat de camera hem de mogelijkheid bood dichter bij de rockmuzikanten te komen.

Tentoonstelling: Hollands Deep - Anton Corbijn in het Gemeentemuseum Den Haag  
Kosten: € 120 per 15 lln., max. 15 lln.
Niveau: vmbo/havo/vwo
Vak: basisvorming beeldende vakken, CKV

De fotografie van Corbijn nemen we als uitgangspunt voor een inspirerende workshop over portretfotografie. Hierbij staan de onderstaande aspecten centraal:

  • het thema portret in verband met celebrities
  • het handschrift van Corbijn
  • de vraag naar het toegepaste en autonome karakter van (Corbijn's) fotografie

De workshop vindt plaats in het Gemeentemuseum en sluit aan bij de tentoonstelling Hollands Deep. We nodigen u van harte uit om na afloop op eigen gelegenheid met uw leerlingen de tentoonstelling Anton Corbijn 1-2-3-4 in het Fotomuseum te bezoeken. Hier weet hij in zijn foto’s de geportretteerden te ontmaskeren zodat we een andere kant van hen te zien krijgen. Het werk van Corbijn heeft grote invloed gehad op de internationale muziek- en portretfotografie. Een bezoek aan de tentoonstelling 1-2-3-4 garandeert veel kijkplezier ter afronding van onze workshop in het Gemeentemuseum.

Welke uitstraling heeft een rockster en hoe leg je die vast op een foto? Vanwege de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn toont het Gemeentemuseum Den Haag  hoogtepunten uit al zijn series. Onder andere legde hij overleden muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon vast tegen het decor van zijn geboortedorp Strijen. In werkelijkheid gaat het om zelfportretten van Corbijn, die zich als de overledenen verkleedde. Op zaal kijken de leerlingen naar de verschillende aspecten van de voorstellingen en de vormgeving. Wat is de werking ervan?

Na een gezamenlijke start op zaal volgen de leerlingen een wisselprogramma. Hierbij vragen we uw medewerking als docent van school.

De helft van de groep begint met de museumdocent in de fotostudio: portretfotografie staat ook hier centraal. Hoe gebruik je studioflitsers, waar plaats je de lichtbron en wat zijn ‘softboxen’? Met professioneel equipment en een spiegelreflexcamera gaan de leerlingen zelf aan de slag.

De andere helft krijgt in twee- of drietallen specifieke opdrachten:  met een fotocamera en een opdrachtenkaartje onderzoeken de leerlingen zelfstandig het thema portret. We vragen aan u als docent om de leerlingen hierbij te begeleiden. Aan het einde van de workshop bepreekt de museumdocent met de leerlingen hun foto’s. Wat is het verschil tussen een studioportret en een portretfoto die je op straat maakt?

Het digitale beeldmateriaal wordt via Wetransfer naar een van te voren opgegeven mailadres van school verzonden.

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.