Zoom in

workshop fotografie

Leren fotograferen is leren kijken. Dat geldt ondanks alle hulpmiddelen waarmee je tegenwoordig foto’s kan nemen en bewerken. Hoe maak je juist een foto die het toepassen van technische trucjes overstijgt?

Tentoonstelling: actuele tentoonstellingen in het Fotomuseum Den Haag
Kosten: € 120 per 15 lln., max. 15 lln.
Niveau: vmbo/havo/vwo
Vak: basisvorming beeldende vakken, CKV

Waarom zien we sommige foto’s in een museum en anderen weer niet? Door goed te kijken naar foto’s van kunstenaars komen de leerlingen er achter. Begrippen als compositie, standpunt, het kader, diepte, donker-licht contrast, ritme, beweging en rust worden op de actuele fototentoonstelling besproken. Waar moet een fotograaf rekening mee houden? Dat proberen de leerlingen zelf uit.

Na een gezamenlijke start op zaal volgen de leerlingen een wisselprogramma. Hierbij vragen we uw medewerking als docent van school.

De helft van de groep neemt de museumdocent mee naar de fotostudio - portretfotografie staat hier centraal. Hoe gebruik je studioflitsers, waar plaats je de lichtbron en wat zijn ‘softboxen’? Met professioneel equipement en een spiegelreflexcamera gaan de leerlingen zelf aan de slag.

De andere helft krijgt in twee- of drietallen specifieke opdrachten die inhoudelijk aansluiten bij de tentoonstelling. Met een fotocamera en een opdrachtenkaartje werken de leerlingen zelfstandig. We vragen aan u als docent om de leerlingen hierbij te begeleiden. Het verschil tussen studiofotografie en straatfotografie wordt tijdens het wisselprogramma goed voor het voetlicht gebracht. Aan het einde van de workshop bepreekt de museumdocent met de leerlingen hun foto’s. Het digitale beeldmateriaal wordt via Wetransfer naar een van te voren opgegeven mailadres van school verzonden.

 

Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.