Portretten

Kies uit verschillende workshops

Wat kom je bij een portret te weten over een persoon en hoe laat de kunstenaar dat zien? Met deze vraag als leidraad volgen de leerlingen een interactieve rondleiding langs verschillende portretten. 

Tentoonstelling: wisselend, Alice Neel (5 november 2016 t/m 12 februari 2017)
Niveau: vmbo/havo/vwo
Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV
 
Zijn onbekende mensen voor anderen interessant om naar te kijken? Jazeker! De kunstenaar laat ons vaak een deel van hun identiteit zien waarin we onszelf herkennen. We kijken naar aspecten van hun leven die tegelijkertijd deel uitmaken van ons leven. Portretten bieden voor leerlingen veel aanknopingspunten om na te denken over het huidige moderne leven en hun eigen identiteit. Wat bepaalt je eigen identiteit en die van een ander? 
 
Kijk naar jezelf (120 min., € 120)
 
In het museumatelier staan na de rondleiding tafelezels, spiegels en acrylverf voor de leerlingen klaar: hier maken ze een zelfportret op doek in hun eigen stijl. Expressief of juist realistisch - om te laten zien wie je bent heb je geen bovennatuurlijk schildertalent nodig. Alle keuzes die je tijdens het schilderen maakt, verraden iets over jezelf. De uitleg van onze museumdocent over compositie, proportie en het mengen van kleur helpt de leerling hierbij. Aan het einde van de workshop worden de schilderijen besproken: hoe kijk je naar het schilderij van een klasgenoot? Wat kom je over hem of haar te weten?
 
Laat zien wie je bent (90 min., € 90) 
 
Tijdens deze workshop bootsen de leerlingen verschillende portretten na als tableau vivant. Hiervoor werken ze op zaal in teams met rekwisieten en tablets. De museumdocent legt samen met de groep de taakverdeling vast: wie is het model, de regisseur, de assistent en wie maakt de foto’s? Spelenderwijs analyseren de leerlingen de rol van een pose en van attributen, en komen verschillende beeldmiddelen zoals het kiezen van een standpunt, de kadrering en de compositie aan bod. Uiteindelijk geven de leerlingen een eigen draai aan het portret waarmee zij werken en leggen dit op een foto vast.
 
Vragen of aanmelden
De sector Educatie is op werkdagen bereikbaar voor meer informatie, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl