De ontdekking van abstractie

Schildersdictee Mondriaan

De kunstenaars van de beweging De Stijl waren op bijna alle vlakken van kunst en cultuur actief: literatuur, muziek, beeldende en toegepaste kunst, architectuur en mode. Voor alle doelgroepen en niveaus valt op de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl veel te beleven.


Tentoonstelling: Mondriaan en De Stijl
Kosten: € 120 per groep van 15 lln. (max. 30 lln.)
Niveau: onderbouw (vmbo/havo/vwo)
Vak: Basisvorming beeldende vakken

Piet Mondriaan (1872 – 1944) heeft zich vanaf het begin van zijn artistieke ontwikkeling tot aan zijn dood voortdurend vernieuwd. Aan de hand van gesprekken en kleine opdrachten op zaal volgen de leerlingen de ontwikkeling van de kunstenaar. Hoe veranderde zijn kunstopvatting en waar was hij naar op zoek? De leerlingen nemen Mondriaans omgang met kleur, vorm, lijn, ritme en compositie onder de loep.

Het zwaartepunt van deze workshop ligt bij de landschappen van Mondriaan. Piet Mondriaan stond bekend als één van de beste landschapschilders in Nederland toen hij in 1911 naar Parijs vertrok. Bij de landschappen uit deze periode sluit de opdracht in het museumatelier aan: het schildersdictee. De museumdocent beschrijft heel precies een schilderij van Mondriaan – van de kleur tot aan de breedte van de toets. De leerlingen schilderen wat de docent beschrijft. Ze besteden hierbij aandacht aan de compositie van het schilderij, het mengen van de juiste kleur, het schilderen in lagen en de toets. Aan het einde kunnen de leerlingen hun werk met het werk van Mondriaan vergelijken.


Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30- 16.00 uur, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.