Sculptuur in de 20e eeuw – hoe ruimte vorm werd

15 oktober 2015 t/m 5 maart 2016

Aan de hand van hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis krijgen uw leerlingen inzicht in hoe kunstenaars ernaar streefden om tot de kern van de beeldhouwkunst te komen.

De tentoonstelling Sculptuur in de 20e eeuw – hoe ruimte vorm werd laat in zes hoofdstukken een heldere ontwikkeling binnen de beeldhouwkunst zien. Denk aan het opbouwen van beelden uit klei en het afgieten in brons, het uithakken en weglaten van materiaal, nieuwe technieken zoals assemblages en mobiles, de sokkel als onderdeel van het werk en uiteindelijk kunst waarbij de idee centraal staat (minimal art). Tegelijkertijd wordt duidelijk dat vraagstukken en uitdagingen van kunstenaars door de jaren heen vaak sterk overeenkomstig zijn. Een belangrijk aspect hierbij is de ruimtewerking van sculpturen. Welke relatie gaan beelden aan met de ruimte en de bezoeker?

Binnen de verhaallijn van de tentoonstelling plaatsen uw leerlingen topkunstenaars als Auguste Rodin, Edgar Degas, Ernst Ludwig Kirchner, Jean Arp, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Julio Gonzalez, Henry Moore, Naum Gabo, Barbara Hepworth, Carl Andre, Donald Judd, Jean Tinguely, Louise Bourgeois en Fred Sandback binnen de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese en Amerikaanse beeldhouwkunst in de periode 1880 – 1965.

Er verschijnt een kijkwijzer die geschikt is voor gebruik op eigen gelegenheid of geboekt kan worden als inleiding onder begeleiding van een museumdocent.

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.