Rond- en inleidingen

Wat stelt het kunstwerk eigenlijk voor? Welke materialen gebruikt de kunstenaar? Speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van havo/vwo biedt het museum bij diverse tentoonstellingen interactieve rondleidingen aan. Meer weten? Bekijk hieronder de mogelijkheden. 

Tijdens een rondleiding leert een professionele museumdocent uw leerlingen écht kijken. Relevante begrippen worden spelenderwijs geïntroduceerd, waarbij rekening wordt gehouden met de voorkennis en het niveau van de leerlingen. Leerlingen kunnen de kunstbeschouwing uitdiepen door het kunstwerk te analyseren in een (kunst)historische context.

Zelfstandig groepsbezoek

Kosten: gratis

Indien u op eigen gelegenheid met uw leerlingen het museum wilt bezoeken, graag uw bezoek minimaal twee weken van te voren aanmelden bij de sector Educatie.

Inleidingen

Duur: 1 uur
Kosten: € 50 per 15 lln.

Kijkwijzer: Het museum gaat ervan uit dat u deze voor de leerlingen zelf downloadt vanaf onze website. Het downloaden is gratis. U kunt kijkwijzers ook als kleurenprint voor € 3 per stuk minimaal 5 werkdagen van te voren bestellen bij de sector Educatie.

Een inleiding bestaat uit een rondleiding van 30 minuten. Daarna kunnen de leerlingen nog eens 30 minuten werken aan een (digitale) kijkwijzer of een opdracht van school. De museumdocent blijft bij dit laatste onderdeel aanwezig om de activiteit te begeleiden. De ervaring leert dat de combinatie van een inleiding en een gerichte opdracht prima resultaten oplevert. Geschikt voor vmbo, havo en vwo.

Rondleidingen

Duur: 1 uur
Kosten: € 50 per 15 lln.

Bij een aantal grote tentoonstellingen en thema’s biedt het museum interactieve rondleidingen voor leerlingen. Een rondleiding is vooral geschikt voor de bovenbouw havo/vwo; voor de onderbouw en vmbo is het in de regel te lang.

Vaste rondleidingen en inleidingen

Het inmiddels tot monument uitgeroepen museumgebouw wordt tegenwoordig beschouwd als een hoogtepunt uit de moderne architectuur. Geen graniet of marmer maar een gevel van gewone baksteen. Architect H.P. Berlage wilde met zijn Haagse museumgebouw het publiek niet imponeren, maar uitnodigen. Tijdens de rondleiding komen onder andere de maatvoering, de constructie, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp aan bod.

  • Hoogtepunten Gemeentemuseum Den Haag

Als een van de mooiste museumgebouwen uit de 20e eeuw functioneert het Gemeentemuseum niet alleen als huisvestiging, maar het museumgebouw is zelf ook een topstuk onder de collecties. Deze rondleiding geeft inzicht in het ontwerp van het gebouw en leidt de leerlingen langs een aantal hoogtepunten uit de vaste collectie, waaronder de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, de Stijlkamers en het achttiende-eeuwse poppenhuis van Sara Rothe.

Tijdelijke rondleidingen en inleidingen

Vragen of aanmelden
Wilt u een rondleiding reserveren? Bel dan met 070 33 81 120 of stuur een e-mail naar educatie@gemeentemuseum.nl