Rond- en inleidingen

Rondleidingen       

Wat stelt het kunstwerk eigenlijk voor? Welke materialen gebruikt de kunstenaar en waarom? Speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van havo/vwo biedt het museum bij diverse tentoonstellingen interactieve rondleidingen.

Tijdens een rondleiding oefent een professionele museumdocent met uw leerlingen om écht te kijken. Relevante begrippen worden spelenderwijs geïntroduceerd, waarbij rekening wordt gehouden met de voorkennis en het niveau van de leerlingen. Samen kunnen we de kunstbeschouwing uitdiepen door het kunstwerk te analyseren in een (kunst)historische context.

Duur: 1 uur
Kosten: € 50 per 15 lln.

Inleidingen

Voor de onderbouw van havo/vwo en voor het vmbo is een rondleiding in de regel te lang. U kunt voor deze doelgroep een inleiding kiezen: een beknopte rondleiding in combinatie met een prachtig vormgegeven kijkwijzer of digitale kijkopdrachten. Alle echte doeners kunnen een tentoonstelling ook als onderdeel van een workshop in het museumatelier bezoeken.

Een inleiding bestaat uit een rondleiding van 30 minuten. Daarna kunnen de leerlingen nog eens 30 minuten werken aan een (digitale) kijkwijzer of een opdracht van school. De museumdocent blijft bij dit laatste onderdeel aanwezig om de activiteit te begeleiden.

Duur: 1 uur
Kosten: € 50 per 15 lln.

Kijkwijzer: Het museum gaat ervan uit dat u deze voor de leerlingen zelf downloadt vanaf onze website. Het downloaden is gratis. U kunt kijkwijzers ook als kleurenprint voor € 3 per stuk minimaal 5 werkdagen van te voren bestellen bij de sector Educatie.

Zelfstandig groepsbezoek

Kosten: gratis

Indien u het museum met uw leerlingen op eigen gelegenheid wilt bezoeken, verzoeken wij u om dit bezoek minimaal twee weken van te voren aan te melden bij de sector Educatie.

Vaste rondleidingen en inleidingen

Het tot monument uitgeroepen museumgebouw wordt tegenwoordig beschouwd als een hoogtepunt uit de moderne architectuur. Geen graniet of marmer, maar een gevel van gewone baksteen. Architect H.P. Berlage wilde het publiek met zijn Haagse museumgebouw niet imponeren, maar uitnodigen. Tijdens de rondleiding komen onder andere de maatvoering, de constructie, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp aan bod.

  • Hoogtepunten Gemeentemuseum Den Haag

Als een van de mooiste museumgebouwen uit de 20e eeuw functioneert het Gemeentemuseum niet alleen als huisvestiging, maar het museumgebouw is zelf ook een topstuk. Deze rondleiding geeft inzicht in het ontwerp van het gebouw en leidt de leerlingen tevens langs een aantal hoogtepunten uit de vaste collectie, waaronder de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, de Stijlkamers en het 18e eeuwse poppenhuis van Sara Rothé.

Tijdelijke rondleidingen en inleidingen

Vragen of aanmelden

Wilt u een rondleiding reserveren? Bel dan met 070 33 81 120 of stuur een e-mail naar educatie@gemeentemuseum.nl