Ode aan de Nederlandse mode

19 september 2015 t/m 7 februari 2016

Mode en lifestyle – bijna geen leerling (en volwassene) die er niet mee bezig is. Hoe je je kleedt zegt veel over jezelf, dat is van alle tijden. Deze tentoonstelling geeft een uniek overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis vanaf 1900 en biedt veel inspiratie om eens een keer goed na te denken over mode en identiteit.

Wie kent niet de oogverblindende blauwe creatie, een ontwerp van Jan Taminiau, waarin koningin Máxima was gehuld tijdens de kroningsceremonie? Klinkende namen als Jan Taminiau , Iris van Herpen en  Viktor & Rolf hebben ons land duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland.

In de jaren 20 van de 20e eeuw werkte Joan Praetorius als eerste Nederlandse modeontwerper onder zijn eigen naam. Voor die tijd  is de mode in Nederland anoniem ontworpen. De eerste modeontwerpers die in Nederland onder eigen naam opereren volgden nog lange tijd de Parijse couture. De ontwerpen van Praetorius worden geroemd om de ‘schoone lijn’, maar ook om de ‘Hollandsche eenvoud en degelijkheid’.

Vanaf de jaren 50 traden ontwerpers steeds meer uit de anonimiteit en ontwikkelden een eigen handschrift, en in de jaren 90 zetten tal van creatieve ontwerpers conceptuele Nederlandse mode internationaal op de kaart.

Aan de hand van meer dan honderd creaties brengt de tentoonstelling de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot 2015 tot leven. Belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling worden hier voor het voetlicht gebracht.

Er verschijnt een kijkwijzer die geschikt is voor gebruik op eigen gelegenheid of geboekt kan worden als inleiding onder begeleiding van een museumdocent. Voor alle ‘doeners’ kan het tentoonstellingsbezoek gecombineerd worden met een workshop: samen met een museumdocent bezoeken de leerlingen de tentoonstelling en vertalen daarna in het museumatelier hun inspiratie naar een eigen ontwerp.

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.

Voor de docent

Er is een docentenrondleiding op woensdag 14 oktober om 15.30 uur (deelname gratis).