Mark Rothko

20 september 2014 t/m 1 maart 2015

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) is een fenomeen. Hij schildert monumentale kleurvelden op doeken groter dan de menselijke maat. Zijn uit veel verflagen opgebouwde werken zijn van een ongekende intensiteit en sensualiteit.

Bij de werken van Mark Rothko ondergaat de kijker de magie doordat hij er met de neus bovenop zit. Met kleur wil Rothko een emotie oproepen; van jubelend geel en roze tot somber blauw en zwart. De grote vierkante of rechthoekige monochrome werken lijken door te lopen buiten het doek; Rothko probeert de toeschouwer te overweldigen en te omhullen.

De doeken zijn ondanks hun formaat intiem en menselijk. Oog in oog met een schilderij van Rothko geeft de kijker zich over aan het beleven van het werk. Het zijn universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie die dan zomaar in je op kunnen komen.

Het Gemeentemuseum besteedt ook  aandacht aan de weg naar abstractie die Rothko heeft afgelegd. Het museum herbergt immers de grootste collectie Mondriaan ter wereld, die bij uitstek bekend is om zijn weg naar abstractie. De analogie én het verschil in de ontwikkeling van beide kunstenaars worden in de tentoonstelling voor het voetlicht gebracht. De tentoonstelling van Mark Rothko is opgenomen in de examenrondleiding Kunst (algemeen).

Activiteiten

Voor de docent

In het najaar zijn er op zondagmiddag verschillende korte lezingen over Mark Rothko (€ 5 per persoon, excl. entree museum).