Kleur ontketend

3 oktober 2015 t/m 4 januari 2016

Deze rijke tentoonstelling over schilderkunst biedt leerlingen een unieke kans om grote namen te plaatsen binnen de ontstaansgeschiedenis van de moderne kunst. Er valt makkelijk een link te leggen met de turbulente tijd rond de eeuwwisseling. Maar los daarvan biedt de kleurrijke tentoonstelling ook vooral veel kijkgenot.

De tentoonstelling Kleur ontketend vertelt het verhaal over de opkomst en ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland en België. Deze ontstaat wanneer kleur, voorheen slechts een instrument om de zichtbare realiteit na te bootsen, wordt bevrijd van de restricties van de werkelijkheid. Vanaf dat moment is kleur een autonoom expressiemiddel; bomen zijn blauw, portretten helder paars en de luchten kleuren rood.

Grote namen als Monet, Seurat, Signac, Cézanne, Van Gogh en Matisse wezen de weg. Nederlandse en Belgische schilders, zoals Jan Sluijters, Leo Gestel, Jan Toorop en James Ensor, borduurden hierop voort. Hun werk is een cruciale schakel in de verdere ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland en België. Waar de Nederlandse kunst naar buiten treedt met expressievelandschappen die steeds minder de realiteit benaderen, behouden de Belgische schilders een voorkeur voor intieme impressionistische en neo-impressionistiche interieurscènes.

Niet toevallig vinden deze experimenten plaats in de roerige periode tussen 1880-1915. Deze jaren golden als een turbulente tijd vol nieuwe ontdekkingen, mogelijkheden, vooruitgang en snelheid. Dit sterke geloof in de toekomst – en alle onzekerheden waarmee dit gepaard ging – kenmerkt ook de kunst, waarin nieuwe ontwikkelingen elkaar  in een hoog tempo opvolgden.

Er verschijnt een kijkwijzer die geschikt is voor gebruik op eigen gelegenheid of geboekt kan worden als inleiding onder begeleiding van een museumdocent. Voor alle ‘doeners’ kan het tentoonstellingsbezoek gecombineerd worden met een workshop 'portret' of 'landschap': samen met een museumdocent bezoeken de leerlingen de tentoonstelling en vertalen daarna in het museumatelier hun inspiratie naar een eigen werkstuk.

Activiteiten

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.

Voor de docent

Ook dit najaar organiseert het Gemeentemuseum rondleidingen speciaal voor docenten van het voortgezet onderwijs.  U bent van harte welkom om tijdens de rondleiding in gesprek te gaan met de curator en inspiratie op te doen voor een museumbezoek met uw klas.

Rondleiding Kleur ontketend 

Datum: Dinsdag 27 oktober
Tijd: 15.30 uur
Prijs: gratis
Aanmelden:  tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.