Kijkwijzers

Met behulp van een kijkwijzer leren uw leerlingen actief kijken, ze worden aan het denken gezet en komen zo dichter bij de betekenis(sen) van een kunstwerk.
De moeilijkheidsgraad van kijkwijzers loopt op van * tot *** sterren. Kijkwijzers van alle niveaus wisselen open en gesloten vragen af met mutiple choice. Aan bod komen ook tekenopdrachten en vergelijkende opdrachten, en er is ruimte voor de (onderbouwde) mening van de leerling.

Niveau *

is geschikt voor vmbo TL en de onderbouw havo/vwo. Hier wordt de nadruk gelegd op kunstbeschouwing: gericht kijken naar de samenhang tussen aspecten van de voorstelling en aspecten van de vormgeving. Belangrijke begrippen en vaktermen worden uitgelegd.

Niveau **

is geschikt voor (de bovenbouw) havo/vwo. Ook hier staat kunstbeschouwing centraal. Daarnaast krijgt de leerling aanvullende informatie om een werk te plaatsen binnen een (kunst)historische context.

Niveau***

is geschikt voor examenklassen havo/vwo. De leerling oefent de analyse van kunst door te beschrijven, te analyseren en te interpreteren. Hierbij wordt verondersteld dat de leerling kunsthistorische voorkennis heeft en deze op de vragen kan toepassen.

Organisatorische informatie

Alle kijkwijzers kunnen op eigen gelegenheid worden gebruikt of als inleiding met begeleiding van een museumdocent worden geboekt.

De school draagt zelf zorg voor het (gratis) downloaden en kopiëren van kijkwijzers of bestelt de kijkwijzers minimaal 5 werkdagen van tevoren als kleurenprint bij de sector Educatie. Een kijkwijzer kost € 3 per stuk. Op de dag van uw museumbezoek kunt u de kijwijzers in de museumwinkel ophalen. U kunt deze achteraf per weborder betalen of aan de kassa van het museum afrekenen. De gewenste hoeveelheid wordt speciaal voor u geprint en dus altijd in rekening gebracht bij bestelling.

In het museum mag uitsluitend met (grafiet/kleur-)potlood worden gewerkt. Clipboards om op te schrijven/tekenen kunnen bij het museum worden geleend. U kunt deze van te voren reserveren.

Kosten kijkwijzers:

Gratis te downloaden vanaf de website of € 3 per stuk als bestelling bij de sector Educatie.

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 - 16.00 uur, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.

Al uw keuze gemaakt? Meld u direct aan!