Hellen van Meene

  • Hellen van Meene, Zonder titel, 2014
29 Augustus t/m 29 november 2015

The Years Shall Run Like Rabbits

Fotomuseum Den Haag

Het werk van Hellen van Meene nodigt ons uit om na te denken over identiteit en portretfotografie. Op de tentoonstelling zien we verschillende mogelijkheden om (een portret) te  ensceneren en denken we automatisch na over de facetten van een persoonlijkheid die je in een foto wel of niet kunt laten zien. Ook het verschil met een selfie of een snap-shot wordt hierbij duidelijk.

Mede door de rol van lichtval in haar foto’s, maar ook door de manier waarop ze haar modellen in beeld brengt, wordt Hellen van Meene soms vergeleken met meesters uit de schilderkunst: van Botticelli en Velázquez tot de negentiende-eeuwse Prerafaëlieten. Van Meenes bijzondere stijl wordt gekenmerkt door de grote mate van tijdloosheid en geheimzinnigheid van haar beelden en door haar consequente gebruik van natuurlijk licht.

Haar modellen, vaak jonge meisjes, vindt Van Meene in haar directe omgeving of zij spreekt ze zomaar aan op straat. Het doet er voor haar niet toe wie het meisje is of waar zij vandaan komt. Om die reden geeft ze haar foto’s bewust geen titels; er is geen verwijzing nodig naar de identiteit van de geportretteerde. De foto is een door Van Meene zorgvuldig geregisseerd moment, de persoon kan er de volgende dag al weer anders uitzien.  

Om de intimiteit die in haar foto’s besloten ligt te versterken drukt Van Meene haar foto’s af op klein formaat, waardoor de bezoeker gedwongen wordt om dichtbij te komen.