Romantische mode - Mister Darcy meets Eline Vere

11 oktober 2014 t/m 22 maart 2015

Dit najaar sprankelen de kostuums uit de tijd van Jane Eyre, Mister Darcy en Downton Abbey in volle glorie in een grote tentoonstelling over mode in de 19e eeuw. In deze eeuw barstensvol vernieuwing werden de fundamenten voor onze huidige maatschappij gelegd. Mode speelde een belangrijke rol binnen de nieuwe sociale structuren van de negentiende eeuw. Hoe ging je gekleed als ‘nieuw geld’?

Veel kostuums uit eigen collectie zijn gerestaureerd en nu voor het eerst voor het publiek te zien. Naast complete kostuums is er aandacht voor accessoires, korsetten en crinolines, modeprenten en fotografie.

Er verschijnt een kijkwijzer die geschikt is voor leerlingen van het havo/vwo; ook leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs kunnen uitstekend met deze kijkwijzer aan de slag. Voor leerlingen van het vmbo biedt onze workshop ‘Passion for fashion’ de ideale combinatie: samen met een museumdocent bezoeken de leerlingen de tentoonstelling en vertalen daarna in het museumatelier hun inspiratie naar een eigen ontwerp.

Activiteiten

 Voor de docent

  • docentenrondleiding op dinsdag 11 november (gratis)
  • In het najaar zijn er op zondagmiddag verschillende korte lezingen over mode in de 19e eeuw (€ 5 per persoon, excl. entree museum).