Mondriaan & De Stijl

Jubileumjaar 2017: 100 jaar De Stijl

De kunstenaars van De Stijl waren op bijna alle vlakken van kunst en cultuur actief: literatuur, muziek, beeldende en toegepaste kunst, architectuur en mode. Niet voor niets is deze stroming opgenomen in de Canon van Nederland.

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondrian to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Piet Mondriaan is een van de bekendste kunstenaars van deze internationale kunstbeweging. Het Gemeentemuseum heeft ’s werelds grootste Mondriaancollectie en een van ’s werelds grotere De Stijl collecties. In 2017 pakt het museum daarom groots uit.

Onze vaste tentoonstelling Mondriaan & De Stijl blijft in de huidige vorm open tot eind 2016. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van De Stijl. De Stijl was een tijdschrift, maar het was ook een idee, een wereld- en kunstbeschouwing. Het werd de spreekbuis voor Mondriaans ideeën over de nieuwe kunst. Als we zijn warm gloeiende molens, kleurrijke polders en ‘hoekige’ appelbomen achter elkaar zetten, ontvouwt zich niet alleen een reis door Mondriaans oeuvre, zijn weg naar abstractie, maar kijk je naar de hele geschiedenis van de moderne kunst.

In 2017 staan drie grote tentoonstellingen met elk een ander speerpunt centraal. De eerste tentoonstelling is Piet Mondriaan en Bart van der Leck (11 februari t/m 21 mei 2017) waarin duidelijk wordt hoe zij elkaar wederzijds hebben beïnvloed en betwist. Wie werkte er bijvoorbeeld als eerste met primaire kleuren? En was Mondriaan of Van der Leck nu juist voor of tegen de diagonaal?

Voor alle doelgroepen en op alle niveaus  valt er ook in het aankomende schooljaar rondom Mondriaan veel beleven!

Activiteiten

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.