Mondriaan & De Stijl

De kunstenaars van De Stijl waren op bijna alle vlakken van kunst en cultuur actief: literatuur, muziek, beeldende en toegepaste kunst, architectuur en mode. Niet voor niets is deze stroming opgenomen in de Canon van Nederland. In het Gemeentemuseum – in het bezit van de grootste collectie Mondriaans ter wereld – is een fantastische tentoonstelling ingericht die het verhaal van De Stijl vertelt. Voor alle doelgroepen en op alle niveaus  valt hier veel te beleven.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van De Stijl. De Stijl was een tijdschrift, maar het was ook een idee, een wereld- en kunstbeschouwing. De belangrijkste medewerkers van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Georges Vantongerloo, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, en J.J.P. Oud.

De Stijl werd de spreekbuis voor Mondriaans ideeën over de nieuwe kunst. Hun nieuwe manier van denken en schilderen noemden de kunstenaars de ‘Nieuwe Beelding’, ook bekend als 'Neoplasticisme'. De essentie van lijn is de rechte lijn, in horizontale en verticale stand. En de essentie van kleur is de primaire kleur. Het was zaak dat de kunstenaar een compositie maakt die nooit statisch is en altijd levendig, vrij en vrolijk, als de toekomst zelf.

Activiteiten

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.