Holland op z’n mooist

4 april t/m 30 augustus 2015

Zowel het Dordrechts Museum als het Gemeentemuseum Den Haag presenteren een grote tentoonstelling over de Haagse School met als overkoepelende titel Holland op z’n mooist.

In Dordrecht luidt de ondertitel Het voorjaar van de Haagse School. De nadruk ligt hier op de vroege Haagse School en de dubbele worteling in de Romantiek en de School van Barbizon. De tweede periode van de Haagse School wordt onder de noemer Op pad met de Haagse School getoond in Den Haag.

Wat is het typisch Nederlandse Landschap? Plat land, sloten, koeien in de wei en windmolens, die een romantische sfeer van oorspronkelijke en natuurlijke rust uitstralen. Dit beeld werd aan het eind van de negentiende eeuw grotendeels weggevaagd, omdat de wilde natuur plaats moest maken voor nuttige landbouwgrond en industrie. Toch bepalen werken van onder anderen Roelofs, Gabriel, Mauve en Weissenbruch nog steeds het huidige beeld van ons land. 

In het Gemeentemuseum Den Haag ontdekken de leerlingen ontdekken hoe schilders hebben bijgedragen aan het stereotype beeld van Holland.

Activiteiten