De Anatomische les – van Rembrandt tot Damien Hirst

De menselijke anatomie is een onuitputtelijke bron voor de wetenschap, maar ook voor de kunst. Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert een tentoonstelling over De anatomische les waarbij meesters uit de 17e eeuw worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars.

Al eeuwenlang is het menselijk lichaam en de ontleding ervan een gewild onderwerp onder schilders en beeldhouwers. Gedreven vanuit de fascinatie voor het menselijk lichaam en de honger naar kennis wist men dat alleen door werkelijk binnenin het lichaam te kijken, de anatomie te doorgronden was. Ook burgers konden tegen betaling meekijken naar de menselijke ontledingen in het Theater Anatomicum.

De imperfectie of het falen van het menselijk lichaam, de verhouding tussen lichaam en geest en de macht van de medische wereld zijn de onderwerpen die in de moderne en hedendaagse component van de tentoonstelling aan de orde komen. De line-up is indrukwekkend, met namen als Atelier van Lieshout, Francis Bacon, Berlinde De Bruyckere, Lucio Fontana, Mona Hatoum, Matthew Day Jackson en Damien Hirst.

De Nederlandse en internationaal vermaarde beeldhouwer Folkert de Jong vervaardigt speciaal voor deze tentoonstelling een hedendaagse versie van het Theater Anatomicum. Hij neemt het theater als uitgangspunt om vragen te stellen over de machtsverhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en kijker. Oftewel de daad, de dader en de getuigen.

De Anatomische les – van Rembrandt tot Damien Hirst is te zien van 28 september 2013 t/m 5 januari 2014.

Activiteiten