Het Wonder van Delfts Blauw

Delfts aardewerk suf en saai? Bewijs uw leerlingen het tegendeel. In onze Stijlkamers tonen we de spannende geschiedenis van vier eeuwen Delfts aardewerk. Van blauwwit tot kakelbond, van eenvoudige borden tot de fantasie prikkelende tulpenvazen en van eeuwenoude ontwerpen tot hedendaags design dat is geïnspireerd op de eeuwenoude geschiedenis van het Delfts.

Delfts blauw wordt gezien als toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) liet ons land vanaf het begin van de 17e eeuw kennismaken met oosters porselein.

Behalve aan het hof van de Oranjes, waren vroeg in de 17e eeuw ook in de huizen van de Hollandse burgerij modieuze porseleinopstellingen te bewonderen. Al dan niet in combinatie met oosters porselein werd gepronkt met Delfts aardewerk op consoles of richels langs de wand, op de schouw en bovenop kasten die speciaal daarvoor uitkragende kappen hadden. In de 18e eeuw ontstond de porseleinkast met glazen deuren. Prachtige voorbeelden hiervan kan de bezoeker ontdekken in het achttiende-eeuwse poppenhuis van Sarah Rothé.

De Stijlkamers zelf zijn afkomstig uit afgebroken herenhuizen. Hun wanden, schouwen en plafonds brengen de deftige omgeving tot leven waarin Delfts aardewerk vroeger werd gebruikt.

Activiteiten

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.