Het Wonder van Delfts Blauw

Van blauwwit tot kakelbont, van eenvoudige borden tot de fantasie prikkelende tulpenvazen – het is alles Delfts wat in de Stijlkamers de klok slaat. En ook anno 2000 laten eigentijdse vormgevers zich inspireren door de eeuwenoude geschiedenis van het Delfts.

Delfts blauw wordt gezien als toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw. Behalve aan het hof van de Oranjes, waren ook in de huizen van de Hollandse burgerij modieuze porseleinopstellingen al vroeg in de 17e eeuw te bewonderen. Al dan niet in combinatie met oosters porselein werd Delfts aardewerk te pronk gezet op consoles of richels langs de wand, op de schouw en bovenop kasten die speciaal daarvoor uitkragende kappen hadden. Hieruit ontstond in de 18e eeuw de porseleinkast met glazen deuren. Prachtige voorbeelden hiervan kan de bezoeker ontdekken in het poppenhuis van Sarah Rothé uit de 18e eeuw.

De Stijlkamers zelf zijn afkomstig uit afgebroken herenhuizen. Hun wanden, schouwen en plafonds brengen de deftige omgeving tot leven waarin Delfts aardewerk vroeger werd gebruikt.

Activiteiten