Het Wonder van Delfts Blauw

Delfts aardewerk suf en saai? Bewijs uw leerlingen het tegendeel. In onze Stijlkamers tonen we de spannende geschiedenis van vier eeuwen Delfts aardewerk.

In de 17e eeuw kwamen de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) thuis met een in Nederland onbekend luxegoed: oosters porselein. De glans, de prachtige decoraties en de exotische vormen spraken tot de verbeelding van de burgers, maar alleen de rijksten konden zich Chinees porselein veroorloven. De Delftse aardewerkindustrie bood al snel een alternatief: luxueus uitgevoerd aardewerk dat leek op porselein.

Delfts blauw wordt nu gezien als toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw. Nog steeds prikkelt het de fantasie van ontwerpers. Delfts blauw rijkt van blauwwit tot kakelbond, van eenvoudige borden tot manshoge tulpenvazen en van eeuwenoude ontwerpen tot hedendaags design.

Voor creatieve doeners is deze tentoonstelling bijzonder interessant. Wie zelf ontwerpt komt namelijk al snel bij de vraag: waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Eigenlijk is alles een kwestie van om je heen kijken en beseffen wat er is. Deze tentoonstelling gaat over vormgeven en je laten inspireren door anderen.

Activiteiten

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.