Examenrondleiding kunst (algemeen)

De examenrondleiding Kunst (algemeen) is samengesteld voor klassen havo 5 en vwo 6 ter voorbereiding op het Centraal Schriftelijk Examen in het vak Kunst (algemeen). De rondleiding geeft invulling aan het onderwerp ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw’. Binnen het onderwerp komen de hieronder genoemde thema's aan bod.

Duur: 1 uur
Kosten: € 50
Periode: doorlopend, 16 januari t/m 16 mei Karel Appel inbegrepen

Tentoonstelling: Mondriaan & De Stijl/Karel Appel

  • De weg naar abstractie in de beeldende kunst

Het museum herbergt de grootste collectie Mondriaan ter wereld. Nergens anders is zijn weg naar abstractie zo goed te zien. Ook Karel Appel benadert in zijn werk sterk de abstractie, ook al was het hem niet te doen om een kunst zonder voorstelling. De analogie én het verschil in het werk van beide kunstenaars vormen het uitgangspunt voor een inspirerend gesprek over abstractie in de schilderkunst.

  • Muziek en kunst

De ‘Victory Boogie Woogie’ is hoogtepunt en afsluiting van het fascinerende oeuvre van Piet Mondriaan. Mondriaan maakte in dit schilderij gebruik van gekleurde tape om te experimenteren met het ritme van kleurvlakjes. Hij werd geïnspireerd door jazzmuziek, waarin korte melodische lijnen worden opengebroken door ritmische patronen. Tijdens de rondleiding wordt het verband tussen het werk van Piet Mondriaan en muziek duidelijk.

  • Utopie en kunst

Er zijn in het Gemeentemuseum diverse voorbeelden van kunstenaars die met hun kunst de maatschappij wilden veranderen. De beweging De Stijl is er een van. De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl vertelt het verhaal van De Stijl en nodigt uit om verbanden te leggen tussen kunst, politiek en maatschappij. Kan een kunstenaar uiteindelijk wel invloed uitoefenen op de samenleving?

Het museumgebouw

  • Architectuur – vorm en functionaliteit

Het museumgebouw van Berlage wordt beschouwd als een hoogtepunt van de moderne architectuur. Het is een goed voorbeeld van hoe vorm en functie samengaan. De museumdocent besteedt aandacht aan de constructie, de maatvoering, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp.

Vragen of aanmelden

De sector Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl. Al uw keuze gemaakt? Meld u direct aan!