Examenrondleiding kunst (algemeen)

De examenrondleiding Kunst (algemeen) is samengesteld voor klassen havo 5 en vwo 6 ter voorbereiding op het Centraal Schriftelijk Examen in het vak Kunst (algemeen). De rondleiding geeft invulling aan het onderwerp ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20e eeuw’. Binnen het onderwerp komen de hieronder genoemde thema's aan bod.

 
Duur: 1 uur
Kosten: € 50
Periode: doorlopend
Tentoonstelling: Mondriaan & De Stijl/ Sculptuur in de 20e eeuw – hoe ruimte vorm werd (15 oktober 2016 t/m 5 maart 2017)/ Mondriaan en Bart van der Leck (11 februari t/m 21 mei 2017)
 
De weg naar abstractie in de beeldende kunst
Het museum herbergt de grootste collectie Mondriaan ter wereld. Nergens anders is zijn weg naar abstractie zo goed te zien. Als we Mondriaans warm gloeiende molens, kleurrijke polders en ‘hoekige’ appelbomen achter elkaar zetten, volgen we zijn weg naar abstractie en kijken we tegelijk naar de hele geschiedenis van de moderne kunst.
In het aankomende schooljaar biedt de tentoonstelling Sculptuur in de 20e eeuw – hoe ruimte vorm werd een unieke kans om de ontwikkelingen in de schilder- en beeldhouwkunst met elkaar te vergelijken. Topkunstenaars als Auguste Rodin, Edgar Degas, Ernst Ludwig Kirchner, Jean Arp, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Julio Gonzalez, Henry Moore, Naum Gabo, Barbara Hepworth, Carl Andre, Donald Judd, Jean Tinguely, Louise Bourgeois en Fred Sandback zijn hier vertegenwoordigd.
 
Muziek en kunst
De ‘Victory Boogie Woogie’ is het hoogtepunt en de afsluiting van het fascinerende oeuvre van Piet Mondriaan. Mondriaan maakte in dit schilderij gebruik van gekleurde tape om te experimenteren met het ritme van kleurvlakjes. Hij werd geïnspireerd door jazzmuziek, waarin korte melodische lijnen worden opengebroken door ritmische patronen. Tijdens de rondleiding wordt het verband tussen het werk van Piet Mondriaan en muziek duidelijk.
 
Utopie en kunst
In het Gemeentemuseum zijn diverse voorbeelden te vinden van kunstenaars die met hun kunst de maatschappij wilden veranderen. De beweging De Stijl is er een van. De tentoonstelling Mondriaan & De Stijl vertelt het verhaal van De Stijl en nodigt uit om verbanden te leggen tussen kunst, politiek en maatschappij. Kan een kunstenaar uiteindelijk wel invloed uitoefenen op de samenleving?
 
Architectuur – vorm en functionaliteit
Het museumgebouw van Berlage wordt beschouwd als een hoogtepunt van de moderne architectuur. Het is een goed voorbeeld van hoe vorm en functie samengaan. De museumdocent besteedt aandacht aan de constructie, de maatvoering, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp.
 
Vragen of aanmelden
De sector Educatie is op werkdagen bereikbaar voor meer informatie, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl. Heeft u al een keuze gemaakt? Meld u dan direct aan!