Examenrondleiding kunst (algemeen)

Duur: 1 uur
Kosten: € 50
Periode: doorlopend, 20 september - 1 maart 2015 Mark Rothko inbegrepen

De examenrondleiding Kunst (algemeen) is samengesteld voor klassen havo 5 en vwo 6 ter voorbereiding op het Centraal Schriftelijk Examen in het vak Kunst (algemeen). De rondleiding geeft invulling aan het onderwerp ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw’. Binnen het onderwerp komen de hieronder genoemde accenten aan bod.

Let op: in het najaar 2014 stellen we, in verband met de tentoonstelling Mark Rothko, bij de examenrondleiding de abstractie in de beeldende kunst centraal. Bespreek met de museumdocent aan het begin van de rondleiding welke van de onderstaande onderwerpen nog meer in de rondleiding worden opgenomen.

De weg naar abstractie in de beeldende kunst

In de grote tentoonstelling van het najaar over Mark Rothko besteedt het Gemeentemuseum veel aandacht aan de weg naar abstractie die Rothko heeft afgelegd. Het museum herbergt ook de grootste collectie Mondriaan ter wereld, die bij uitstek bekend is om zijn weg naar abstractie. De analogie én het verschil in de ontwikkeling van beide kunstenaars worden in de tentoonstelling voor het voetlicht gebracht. In het najaar wordt Mark Rothko opgenomen in de examenrondleiding, in het voorjaar staat de ontwikkeling van Piet Mondriaan centraal.

Architectuur – vorm en functionaliteit

Het museumgebouw van Berlage wordt beschouwd als een hoogtepunt van de moderne architectuur. Het is een goed voorbeeld van hoe vorm en functie samengaan. De museumdocent besteedt aandacht aan de constructie, de maatvoering, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp.

Muziek en kunst

De ‘Victory Boogie Woogie’ is hoogtepunt en afsluiting van het fascinerende oeuvre van Piet Mondriaan. Mondriaan maakte in dit schilderij gebruik van gekleurde tape om te experimenteren met het ritme van kleurvlakjes. Hij werd geïnspireerd door jazzmuziek, waarin korte melodische lijnen worden opengebroken door ritmische patronen. Tijdens de rondleiding wordt het verband tussen het werk van Piet Mondriaan en muziek duidelijk.

Utopie en kunst: De Stijl en New Babylon

Er zijn in het Gemeentemuseum diverse voorbeelden van kunstenaars die met hun kunst de maatschappij wilden veranderen. De beweging De Stijl is er een van. De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl vertelt het verhaal van De Stijl en nodigt uit om verbanden te leggen tussen kunst, politiek en maatschappij.

Een later voorbeeld is Constant (Constant Anton Nieuwenhuys). Vanaf 1956 presenteerde de kunstenaar met ‘New Babylon’ een plan voor de stad van de toekomst. Zijn maquettes zijn de aanleiding om er eens over na te denken welke rol de kunstenaar in de maatschappij op zich neemt. Kan een kunstenaar uiteindelijk wel invloed uitoefenen op de samenleving?

Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl. Al uw keuze gemaakt? Meld u direct aan!