Examenrondleiding kunst (algemeen)

 

Duur: 1 uur
Kosten: € 50
Periode: doorlopend


De examenrondleiding kunst (algemeen) is samengesteld voor klassen havo 5 en vwo 6 ter voorbereiding op het Centraal Schriftelijk Examen in het vak kunst (algemeen). De rondleiding geeft invulling aan het onderwerp ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw’. Binnen het onderwerp komen de hieronder genoemde accenten aan bod.

Architectuur – vorm en functionaliteit

Het museumgebouw van Berlage wordt beschouwd als een hoogtepunt van de moderne architectuur. Het is een goed voorbeeld van hoe vorm en functie samengaan. De museumdocent besteedt aandacht aan de constructie, de maatvoering, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp.

De weg naar abstractie in de beeldende kunst

Dat Picasso’s kubisme voor Piet Mondriaan de beslissende aanzet is geweest voor zijn weg naar abstractie, kan men in de Haagse collectie zeer goed zien. Ook de niet-Europese invloeden op kunstenaars als Picasso en Kirchner zijn hier duidelijk zichtbaar. De stap naar volledige abstractie zou Picasso echter zelf nooit zetten. Deze stap nam Piet Mondriaan wel. De kubistische periode van zijn oeuvre evenals de stappen die hij hierna zette, komen uitgebreid aan bod in de tentoonstelling Mondriaan 1914 (vanaf januari 2014).

Muziek en kunst

De ‘Victory Boogie Woogie’ is hoogtepunt en afsluiting van het fascinerende oeuvre van Piet Mondriaan. Mondriaan maakte in dit schilderij gebruik van gekleurde tape om te experimenteren met het ritme van kleurvlakjes. Hij werd geïnspireerd door jazzmuziek, waarin korte melodische lijnen worden opengebroken door ritmische patronen. Ook de fascinatie van Wassily Kandinsky voor de atonale muziek van Arnold Schönberg wordt tijdens de rondleiding genoemd.

Utopie en kunst: De Stijl en New Babylon

Er zijn in het Gemeentemuseum diverse voorbeelden van kunstenaars die met hun kunst de maatschappij wilden veranderen. De beweging De Stijl is er een van. De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl vertelt het verhaal van De Stijl en nodigt uit om verbanden te leggen tussen kunst, politiek en maatschappij.

Een later voorbeeld is Constant (Constant Anton Nieuwenhuys). Vanaf 1956 presenteerde de kunstenaar met ‘New Babylon’ een plan voor de stad van de toekomst. Zijn maquettes bieden een uitstekende aanleiding om er eens over na te denken welke rol de kunstenaar in de maatschappij op zich neemt, en of hij/zij met zijn/haar kunst wel invloed op de samenleving uit kan oefenen.

Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30- 16.00 uur, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.

Al uw keuze gemaakt? Meldt u direct aan!