Berlinde de Bruyckere

28 februari t/m 17 mei 2015

De Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere (1964) is bekend door haar installaties en beeldhouwwerken. We kijken naar een kosmische wereld, waar mens en dier nog niet van elkaar gescheiden waren. In haar sculpturen herken je vaak stukken van een arm of een stuk van een lichaam, een tak of een gewei.

Berline de Bruyckere gebruikt afgietsels van mensen, dieren of bomen. Haar modellen zijn vaak dansers, die in haar atelier springen, ronddraaien en zich uitstrekken. Wanneer De Bruyckere in hun bewegingen de juiste expressie herkent, maakt ze in delen een gipsen mal van die houding. De fragmenten brengt ze in een (uiteindelijk wassen) beeld weer samen. ‘De kunst van het herstel’, wordt ook wel over haar werk gezegd. Onder haar handen vervormt zich een afgietsel van de realiteit tot een beeld. Beelden tussen destructie en herstel, tussen angst en herontwikkeling.

De Bruyckere vindt het belangrijk dat de herkenbaarheid en de figuratie er nog is. Op die manier wordt de toegang tot haar werk makkelijker. Na de herkenning kan het verder gaan over een mentale kwestie of vraagstelling. Zijn haar sculpturen symbool voor het zielsleven?

De invalshoeken van waaruit de mens naar zichzelf kijkt, en dus de manieren waarop hij zichzelf en de wereld beschouwt, zijn talrijk. Het werk van Berlinde de Bruyckere nodigt de kijker uit om vragen te stellen. Wie zijn wij en wat is ons zelfbeeld?

Activiteiten