Voortgezet onderwijs

Met nieuwe schwung gaat het Gemeentemuseum het schooljaar 2014/15 tegemoet. We kijken weer uit naar de komst van jongeren van alle leeftijden en niveaus: er zijn velen die in ons museum voor het eerst in aanraking komen met kunst, maar ook examenklassen die hier hun kennis willen uitdiepen. Een overzicht van alle activiteiten in het schooljaar 2014 – 2015 vindt u in het rechter zijmenu. Hier kunt u ook terecht voor informatie over de grote tentoonstellingen van het aankomende jaar.

In het schooljaar 2014/15 bent u met uw klas van harte welkom in de vernieuwde Wonderkamers, onze interactieve tentoonstellingsvleugel voor jongeren in de onderbouw. Hier is alles anders dan in een klassiek kunstmuseum en leren jongeren op een vrolijke en actieve manier van alles over beeldende kunst, mode en vormgeving.

Zet ook de grote tentoonstellingen van het najaar alvast in uw agenda: de spraakmakende tentoonstelling Mark Rothko en de tentoonstelling Romantische mode waarmee het Gemeentemuseum de mode en haar geschiedenis weer theatraal in de schijnwerpers plaatst.

In samenwerking met het Expertisecentrum Kunsttheorie organiseert het museum dit schooljaar een training voor docenten die hun klas willen voorbereiden op het Centraal Schriftelijk Examen. En natuurlijk kunt u in het voorjaar 2015 ook weer gebruik maken van aantrekkelijke examenkijkwijzers die aansluiten bij het Centraal Schriftelijk Examen oude Stijl.

Een handig overzicht van alle activiteiten vindt u in onderstaand document 'Het Voortgezet Onderwijs in een Notendop'.

het_voortgezet_onderwijs_in_een_notendop.pdf

Direct naast het Gemeentemuseum Den Haag staan het GEM, museum voor actuele kunst en het Fotomuseum Den Haag. Deze drie musea vallen samen onder één directie.

Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum beheert en toont belangrijke collecties moderne kunst, kunstnijverheid/toegepaste kunst en mode. De verzameling moderne kunst biedt een goed overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, maar ook internationale kunstenaars zijn in de omvangrijke collectie vertegenwoordigd. Belangrijke kernen zijn de Haagse School, het Symbolisme, De Stijl en het Expressionisme. Een hoogtepunt is het unieke overzicht van de ontwikkeling van Piet Mondriaan. In het oog springend zijn het 18e-eeuwse poppenhuis, de collectie Delfts aardewerk en Aziatisch porselein, zilver, historisch en modern glas en de verschillende Stijlkamers in het museum. Ieder jaar is er tenminste één grote tentoonstelling op het gebied van mode.

Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag presenteert jaarlijks minimaal vier actuele tentoonstellingen. Gevestigde namen en nieuwe talenten worden afwisselend over het voetlicht gebracht. Het museum put uit de collectie fotografie van het Gemeentemuseum Den Haag en werkt daarnaast intensief samen met het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden, dat in Europa één van de grootste en belangrijkste fotoverzamelingen bezit.

GEM, museum voor actuele kunst

Het GEM geeft een representatief beeld van ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en toont een variatie aan disciplines: schilder- en beeldhouwkunst, multimedia, film, fotografie en tekeningen. Er is werk van nationale en internationale kunstenaars te zien. Solotentoonstellingen worden afgewisseld met groepstentoonstellingen die nieuwe trends in de hedendaagse kunst belichten.

Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.