Voortgezet onderwijs

Met veel plezier ontwikkelt het Gemeentemuseum elk schooljaar een gevarieerd programma om jongeren van alle leeftijden en niveaus in aanraking te laten komen met kunst. Een overzicht van alle activiteiten in  het schooljaar 2013 – 2014 vindt u in het rechter zijmenu. Hier kunt u ook terecht voor informatie over de grote tentoonstellingen van het komende jaar.

Onze activiteiten zijn gekoppeld aan een specifieke (tijdelijke) tentoonstelling, of leiden de leerlingen aan de hand van een vast thema langs kunstwerken uit verschillende tijden en windstreken in het Gemeentemuseum. U kunt het museum bezoeken met en zonder begeleiding van een museumdocent. In het voorjaar 2014 kunt u ook weer gebruik maken van aantrekkelijke examenkijkwijzers die aansluiten bij het Centraal Schriftelijk Examen.

Direct naast het Gemeentemuseum Den Haag staan het GEM, museum voor actuele kunst en het Fotomuseum Den Haag. Deze drie musea vallen samen onder één directie.

Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum beheert en toont belangrijke collecties moderne kunst, kunstnijverheid/toegepaste kunst en mode. De verzameling moderne kunst biedt een goed overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, maar ook internationale kunstenaars zijn in de omvangrijke collectie vertegenwoordigd. Belangrijke kernen zijn de Haagse School, het Symbolisme, De Stijl en het Expressionisme. Een hoogtepunt is het unieke overzicht van de ontwikkeling van Piet Mondriaan. In het oog springend zijn het 18e-eeuwse poppenhuis, de collectie Delfts aardewerk en Aziatisch porselein, zilver, historisch en modern glas en de verschillende Stijlkamers in het museum. Ieder jaar is er tenminste één grote tentoonstelling op het gebied van mode.

Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag presenteert jaarlijks minimaal vier actuele tentoonstellingen. Gevestigde namen en nieuwe talenten worden afwisselend over het voetlicht gebracht. Het museum put uit de collectie fotografie van het Gemeentemuseum Den Haag en werkt daarnaast intensief samen met het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden, dat in Europa één van de grootste en belangrijkste fotoverzamelingen bezit.

GEM, museum voor actuele kunst

Het GEM geeft een representatief beeld van ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en toont een variatie aan disciplines: schilder- en beeldhouwkunst, multimedia, film, fotografie en tekeningen. Er is werk van nationale en internationale kunstenaars te zien. Solotentoonstellingen worden afgewisseld met groepstentoonstellingen die nieuwe trends in de hedendaagse kunst belichten.

Vragen of aanmelden

De afdeling Educatie is voor meer informatie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 - 16.00 uur, tel. 070-3381120 of per e-mail: educatie@gemeentemuseum.nl.