Wonderspul!

 

voor: groep 5 t/m 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstellingsvleugel Wonderkamers
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Natuur & Techniek
lesperiode: doorlopend

Hout, klei, linnen – op zich niets bijzonders, toch? Als je er niets mee doet tenminste. Maar als dat hout een beeld wordt van Stephan Balkenhol, klei verandert in bijzonder keramiek en er op het linnen verfstreken van Vincent van Gogh staan ... dan is het een ander verhaal. De kunstenaar heeft van het materiaal méér gemaakt. Hij heeft er zijn techniek en gedachten aan toegevoegd. Kunst is een soort wonder, spul wordt wonderspul!

Zo is het ook met ons. Botjes met vel erover - wat stelt dát nou voor? Door wat wij als mensen denken, doen en betekenen voor anderen hebben wij  waarde. De bouwstenen waarvan wij zijn gemaakt worden weer ooit opgenomen in de natuur en opnieuw gebruikt. Het is een kringloop. Daarom is het belangrijk om niets in die kringloop te stoppen wat er niet in thuishoort. Oude föhns, kapotte mixers en mobieltjes – de natuur verslikt zich erin als je ze dumpt. Dus helpen we een handje. Door alles gescheiden in te zamelen kunnen apparaten uit elkaar worden gehaald om op verantwoorde wijze vernietigd of gerecycled te worden. Als materialen opnieuw grondstoffen worden, hoeven we niet meer uit de natuur te halen. Zo gaat de cirkel rond en creëren we samen steeds meer waarde voor de volgende generaties. Een Wondercycle!

Tijdens deze museumles doen de leerlingen in tweetallen zelfstandig onderzoek naar de kunstwerken en  apparaten tentoongesteld in Wonderkamers. En filosoferen zij over kringlopen. Ze leren verschillende materialen herkennen en het onderscheid tussen de artistieke, praktische, economische en persoonlijke waarde daarvan. De kinderen ontwerpen zelf - in collagetechniek - een apparaat voor de toekomst.