Een vaas voor de prinses

Voor wie: groep 1 t/m 3.
Duur: 75 minuten

Wat komt een Chinese muis doen in Holland? Lin komt als verstekeling op een VOC-schip aan in Amsterdam. Per trekschuit reist hij naar Delft en kijkt zijn ogen uit: tulpenvelden, molens en weilanden met koeien. Alles is hier anders dan in China. In Delft logeert Lin bij een muizenfamilie in een atelier waar een vaas voor de prinses wordt gemaakt.

De kinderen verplaatsen zich tijdens deze les in thema’s als: reizen, werelddelen en cultuurverschillen. Op een speelse manier leren ze hoe keramiek wordt vervaardigd en maken ze kennis met iconen van Nederland zoals: Delfts blauw, tulpen & molens en schilderijen uit de Gouden Eeuw.

In de les ontdekken de kinderen wel heel bijzondere vazen, ontwerpen ze hun eigen Delfts blauw en maken zij met de hele groep een tulpenvaas voor de prinses.

Bij deze museumles hoort een kinderkunstboek van Ingrid en Dieter Schubert, uit de serie van het Gemeentemuseum en uitgeverij Leopold.

• sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld: Mens & samenleving en tijd

De kinderen:

• Beleven een verhaal naar aanleiding van het kinderkunstboek.
  • Denken na en praten naar aanleiding van het prentenboek over reizen, werelddelen en cultuurverschillen.
  • Maken kennis met de geschiedenis van Delfts blauw en de Gouden Eeuw.
  • Leren hoe Delfts blauw wordt gemaakt.
  • Herkennen in spelletjes de functie van voorwerpen en kunnen deze koppelen aan een cultuur.
  • Stellen als groep een decoratieve vaas samen.
  • Tekenen naar de waarneming en verbeelding.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio