Museumlessen 2015-2016

Kinderkunstboeken en kindertentoonstellingen

Het Gemeentemuseum Den Haag & Uitgeverij Leopold brengen sinds 2010 kunstboeken voor kinderen uit. In de zaal naast het museumatelier worden tentoonstellingen ingericht voor gezinnen en liefhebbers van prentenboeken. De originele illustraties uit de kinderkunstboeken worden er speels gecombineerd met kunst uit de collectie van het museum.

Er zijn dit schooljaar 19 verschillende museumlessen voor kinderen van groep 1 t/m 8. Hieronder vindt u een overzicht van de lessen en praktische informatie. In het rechter zijmenu kunt u elke museumles afzonderlijk bekijken en vindt u een knop om u in te schrijven.
 

Tijdens de museumlessen leggen we vanuit de belevingswereld van kinderen verbindingen met beeldende kunst en vormgeving. Actief- en samenwerkend leren staan in de lessen centraal. Gericht kijken naar kunst, kijkspelletjes doen, vragen stellen en het verwoorden van eigen gedachten, maar vooral ook creatief werken. Er wordt muziek gemaakt, gefotografeerd, getekend en geschilderd, geboetseerd, geoefend met het zelf inrichten van een vitrine, of het ontwerpen van een gebouw.

Praktische informatie

Kosten
Voor het deelnemen aan een museumles wordt per klas (max. 35 leerlingen) een bijdrage van €55,- gevraagd. Indien er een kinderkunstboek (€14,99) hoort bij een museumles (dit staat aangegeven bij de lessen) wordt dit automatisch meegestuurd met de bevestigingsbrief als u op het aanmeldingsformulier aangeeft dat u het boek wenst te bestellen. Een museumles inclusief kinderkunstboek en porto kost €71,-.

Inschrijven
Inschrijven kan met de knop inschrijven in het rechter zijmenu. We verzoeken u voor iedere groep een apart formulier in te vullen en daarop meerdere keuzes aan te geven. Circa vier weken voor aanvang van de museumles ontvangt u een uitnodiging met datum, tijd en overige gegevens.

Groepsgrootte en begeleiders

Klassen groter dan 16 kinderen worden in het museum gesplitst. Daarom is extra begeleiding vanuit de school verplicht (minimaal één, maximaal twee begeleiders per groep van 16 leerlingen). Kleinere groepen van het speciaal (basis)onderwijs worden ook gesplitst. Mocht het vinden van een extra begeleider een probleem zijn, dan kunt u van tevoren overleggen met de Sector Educatie. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Den Haag

Scholen in Den Haag kunnen gebruik maken van het door het museum geregelde gratis busvervoer.

Regio
Scholen uit de regio zijn bij ons van harte welkom. Voor regioscholen kan het museum helaas niet voor vervoer zorgen. Wel is er gratis parkeergelegenheid in de omgeving van het museum. Het museum kan meerdere groepen van uw school op hetzelfde moment een museumles laten volgen. Dit is handig wanneer u gebruik maakt van eigen busvervoer.

Cultuuronderwijs op zijn Haags
Vanaf dit schooljaar biedt het Gemeentemuseum ook museumlessen aan die passen binnen de doorlopende leerlijn Cultuuronderwijs op zijn Haags. Deze museumlessen horen bij de thema’s ‘Identiteit’ en ‘Onze Stad’, maar zijn ook geschikt voor scholen die niet deelnemen aan de doorlopende leerlijn. Meer informatie over de leerlijn is te vinden op www.cultuurschakel.nl

Lesmateriaal
Voorafgaand aan een museumles ontvangt u een lees- en verteltekst en als dat van toepassing is een kinderkunstboek om een les in de klas mee voor te bereiden of na afloop te verdiepen. U vindt een lees- en verteltekst ook in het rechter zijmenu op deze website. Handig voor op het digibord.