Wonder boven wonder: Wonderkamers

voor: groep 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstellingsvleugel Wonderkamers
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie
lesperiode: doorlopend

Het Gemeentemuseum Den Haag is het enige kunstmuseum in het land met een interactieve tentoonstellingsvleugel voor kinderen en volwassenen (mits met fantasie!). De centrale ruimte in Wonderkamers is ingericht met schilderijen, beelden, foto’s, siervoorwerpen en mode uit de collecties van het Gemeentemuseum. Alles is er associatief en thematisch gegroepeerd in een theatraal vormgegeven ruimte. Met thema’s als: De Stad, Liefhebben, Feest, Sport, Thuis, Spelen, Mystiek, Kwetsbaar, Strijd en Glamour ontstaan bijzondere dwarsdoorsnedes door de collecties. Het ene thema loopt over in het andere.

In het hart ‘zweeft’ een bijna 20 meter lang Miniatuurmuseum met museumzalen, waarin honderden originele miniatuurkunstwerken van topkunstenaars uit de hele wereld worden tentoongesteld (collectie Lex en Ria Daniëls, Amsterdam). Sommige miniatuurzalen komen tot leven met Pepper’s Ghostfilmpjes. Je gelooft je ogen niet wanneer je museumbezoekers zo groot als Pinkeltje door het Minimuseum ziet lopen.

Alles meemaken in Wonderkamers lukt niet in één les, want deze tentoonstellingsvleugel is wel 1400 m2 groot. Maar dat is geen probleem, het stimuleert de kinderen juist om samen met hun (groot)ouders nog eens terug te komen naar deze vrolijke permanente tentoonstelling vol interactieve exhibits waarin je van alles zelf kunt doen (kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang tot het Gemeentemuseum Den Haag).