Kleurenkinderen

Dit is een basisles voor jonge kinderen waarin ze ervaren hoe fijn het is om naar schilderijen te kijken en waarin zij een heleboel leren over kleur. Eerst worden ze in het museum ‘omgetoverd’ in kleurenkinderen. Elk kind krijgt een cape in een eigen tint. Alle kleuren komen later terug in de helder gekleurde wandschilderingen van Sol Lewitt en in andere schilderijen. Samen met de museumdocent maken de kinderen een tocht langs kunstwerken en doen ze kijkspelletjes bij het roze van de danseressen van Kirchner of het lila uit de tuin van Monet. Hoe meng je al die kleuren en met welke drie kun je alle kleuren de regenboog maken? 

De kinderen benoemen de kleuren en praten over wat zij zien en daarbij fantaseren. De toepassing van kleur wordt met kinderen uit groep 3 wat verder uitgediept. De expressieve mogelijkheden en de gevoelswaarde van kleur komen dan aan bod. In het museumatelier is er de altijd magische kleurenproef waarbij de kinderen zien hoe de hoofdkleuren in elkaar overlopen en nieuwe kleuren vormen. Zelfgemaakte kleurenschilderingen vormen een herinnering aan de belevenissen in het museum.

Het kunstprentenboek Meneer van Kandinsky was een schilder van Daan Remmerts de Vries - Uitgeverij Leopold & Gemeentemuseum Den Haag (€13,95)  hoort bij deze museumles. Bekroond met de Zilveren Griffel 2011.

voor: groep 2 en 3
bij combinatiegroepen 1-2 uitsluitend kinderen van 5 jaar en ouder laten deelnemen
hoort bij: diverse tentoonstellingen moderne kunst
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Nederlands
lesperiode: doorlopend, vanaf september 2013