Keepvogel en kijkvogel in het spoor van Mondriaan

Tijdens de museumles worden de kinderen aan de hand van het kinderkunstboek Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan meegezogen in de wereld van Mondriaan & De Stijl. De kinderen gaan net als Mondriaan ook zelf beeldend wikken en wegen met horizontale lijnen en vlakken in primaire kleuren. Ook filosoferen we over het begrip ‘tijd’. Vroeger, nu en later, hoe kun je je daar een voorstelling van maken?

Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel, heeft een kunstprentenboek over Piet Mondriaan gemaakt. Van Reeks ogenschijnlijk eenvoudige stijl sluit goed aan bij de wereldberoemde composities van Mondriaan. Zelfs nu nog ervaren we die als modern - hun tijd ver vooruit. Ook in dit nieuwe prentenboek figureren Keepvogel en hond Tungsten. Kijkvogel zoekt de toekomst en vraagt de weg aan Keepvogel. Volgens Tungsten hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Daarom moet hij snel verder. Zo komen Keepvogel en Tungsten terecht in het spoor van Kijkvogel die verdacht veel op Mondriaan lijkt... Ook de kinderen worden tijdens de museumles meegenomen in de wereld van Mondriaan & De Stijl.
Iedereen ziet dat het Mondriaan gaat om vlakken & lijnen en de spannende soorten evenwicht die je daarmee maken kunt. We filosoferen over het begrip ‘tijd’. Vroeger, nu en later, hoe kun je je daar een voorstelling van maken? De kinderen gaan ook zelf beeldend wikken en wegen met horizontale lijnen en vlakken in primaire kleuren. Precies zoals Mondriaan zijn composities eerst testte met kleurvlakken op de wanden van zijn atelier.

voor: groep 2 t/m 5
bij combinatiegroepen 1-2 uitsluitend kinderen van 5 jaar en ouder laten deelnemen
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstellingsvleugel Mondriaan & De Stijl
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd en Nederlands
lesperiode: doorlopend

Leerkrachten van groep 3, 4 en 5 raden wij aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd.

NB. Voor groep 6 t/m 8 is er rondom de tentoonstelling Mondriaan en De Stijl de museumles Canon van Nederland: Mondriaan & De Stijl.

Het kunstprentenboek Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan van Wouter van Reek – Gemeentemuseum Den Haag & Uitgeverij Leopold (€13,95) hoort bij deze museumles. Bekroond met de Zilveren Griffel 2012 en de internationale illustratieprijs De Gouden Appel.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio