De anatomische les


nieuw!
 
Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert een unieke tentoonstelling over De anatomische les waarbij 17e-eeuwse meesters worden getoond samen met moderne en hedendaagse topkunstenaars. De menselijke anatomie is een onuitputtelijke bron voor de wetenschap, maar ook voor de kunst. Voor het eerst worden alle tien anatomische lessen die in de 17e eeuw in Nederland zijn geschilderd bij elkaar gebracht. Het beroemdst is De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt uit de collectie van het Mauritshuis dat ook in het Gemeentemuseum te zien zal zijn. Het is juist dat werk dat jeugdboekenschrijfster Lydia Rood inspireerde tot een spannend avontuur waarin kinderen zich kunnen onderdompelen in de sfeer van de Gouden Eeuw.
 
Amsterdam, 1632. Dirk gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Verstopt achter ruggen ziet hij hoe zijn vader het lijk van een gehangene opensnijdt... Dat hij dit heeft gezien, mag zijn vader nooit te weten komen. Dirk schrikt daarom als hij ontdekt dat de schilder Rembrandt van Rijn de anatomische les heeft geschilderd met hem erbij! Hij moet zichzelf van het groepsportret zien te krijgen! Gelukkig heeft Dirk twee echte vrienden die hem willen helpen.
 
Tijdens deze museumles bekijken de leerlingen de schilderijen uit de Gouden Eeuw en doen zij spelopdrachten waarmee zij erachter komen wat men toen nog niet wist en wat nu wel over het menselijk lichaam. Educatieve modellen van skelet en organen maken het testen van de eigen kennis van de anatomie extra spannend. Hierbij worden steeds korte fragmenten uit de jeugdroman ingezet als inleiding waardoor de leerlingen zin krijgen om na de les zelf het boek te gaan lezen.
 
De jeugdroman De jongen die in de muur verdween van Lydia Rood - Uitgeverij Leopold & Gemeentemuseum Den Haag (€14,95) hoort bij deze museumles. 

voor: groep 5 t/m 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstelling De anatomische les: van Rembrandt tot Damien Hirst
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd, Natuur & Techniek, Kunstzinnige Oriëntatie en Nederlands
lesperiode: vanaf medio oktober  2013 t/m 5 januari 2014

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio