Pas op! Vallende kleuren

voor: groep 6 t/m 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstelling Ontdek het Moderne
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Natuur & Techniek
lesperiode: doorlopend

Leerkrachten van groep 7 en 8 raden we aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd!

Van alle beeldaspecten is ‘kleur’ ongetwijfeld voor kinderen (en veel volwassenen) het meest aantrekkelijk. Het is om deze reden dat we bij deze les -kleur- als uitgangspunt gebruiken om samen met de kinderen de moderne kunstgeschiedenis te exploreren. Hoe kun je het tintelen van licht op doek vastleggen en welke rol speelt kleur daarbij? Hoe gingen schilders om met kleur in verschillende tijden? Gebruikten zij kleur op een naturalistische manier - om alles precies weer te geven zoals men vond dat het ‘echt’ was? Of ging het om het geven van een indruk van wat buiten te zien was? Welke kunstenaars zochten naar kleuren die een intens gevoel moesten oproepen? En wie maakten gebruik van de symbolische betekenis van kleuren?

Aan de hand van kijk- en doeopdrachten komen de leerlingen hier achter. Waar we op zaal uitgaan van de kunstzinnige aspecten van kleur is het in het Museumatelier juist de natuurkundige en theoretische kant van kleur die centraal staat. Kunstschilder en -docent Johannes Itten stelde een beroemde theorie over kleur op. Wat hebben kleur en licht met elkaar te maken? In kleine groepjes doen de leerlingen aan de hand van een werkboekje zelf een aantal proefjes, onder andere met de speciaal voor het museum ontworpen experimenteerbak.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio