Ogen open a.u.b.

Deze museumles, die elk schooljaar in het teken staat van het leren kijken naar hedendaagse kunst, vindt plaats in GEM, museum voor actuele kunst, waar in het vroege voorjaar een tentoonstelling te zien is van kunstenaar Daan van Golden (1936).   

Voor kunstenaar Daan van Golden staat kunst dicht bij het leven. Zijn eigen wereld vormt het uitgangspunt. Zo schilderde hij  pakpapier, theedoeken, tafelkleden en ander decoratief materiaal tot in de kleinste details na. Doordat hij de werking van licht en schaduw daarbij buiten beschouwing hield, blijft alleen het vlakke motief over. Het resultaat is een serie vrijwel abstracte schilderijen. Door zijn precieze manier van schilderen lijken ze wel gedrukt. Maar wie goed kijkt, ontdekt toch de hand van de kunstenaar.
En dat is nu precies Van Goldens boodschap: alleen door aandachtig te kijken kun je de schoonheid van eenvoudige dingen zien. Goed kijken is zo gemakkelijk niet. Al snel denk je dat je iets hebt gezien. In het museum wordt de proef op de som genomen. Door middel van allerlei spellen oefenen de kinderen in kijken. Zo wordt er bijvoorbeeld een 'detailspel' gespeeld waarbij ze kaartjes krijgen van een pietepeuterig detail. Alleen door goed te kijken kun je ontdekken bij welk kunstwerk het hoort. Of de kinderen draaien een kunstwerk de rug toe en mogen de quizvragen alleen met ‘waar’ of ‘niet waar’ beantwoorden. Wie heeft er echt goed gekeken?
Ook is er tijd om fijn te tekenen: motieven op tafelkleden, pakpapier en theedoeken natuurlijk. Goed kijken, spelen en tekenen wisselen elkaar af: ogen open dus!

voor: groep 5 t/m 8
plaats: GEM, museum voor actuele kunst (naast het Gemeentemuseum Den Haag)
hoort bij: de tentoonstelling Daan van Golden
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie
lesperiode: vanaf medio februari t/m 5 mei 2014

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio