Nacht in het poppenhuis

Voor wie: voor groep 2 t/m 4 bij combinatiegroepen 1-2 uitsluitend kinderen vanaf 5 jaar
Duur: 75 minuten
Locatie: Gemeentemuseum Den Haag
Hoort bij: het 18e-eeuwse poppenhuis van Sara Rothé van Amstel en de Stijlkamers
Sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd en Nederlandslesperiode: doorlopend

Leerkrachten van groep 3 en 4 raden wij aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd!

Wilhelmina gaat helemaal alleen uit logeren. Ze voelt zich klein en bang, totdat ze voor het deftige poppenhuis van haar tante staat: opeens is ze zo groot als een huis! Maar groot zijn is gevaarlijk; ze breekt de staart van de porseleinen hond. Stiekem wil ze hem lijmen, maar dan komt ze zomaar terecht in het huis van de poppen. Daar zijn de bewoners woedend: Wilhelmina wordt opgesloten. Lukt het haar om te ontsnappen en de hond te redden?

Anna Woltz schreef een spannend verhaal, waarin het 18e-eeuwse poppenhuis in het Gemeentemuseum de hoofdrol speelt. Ooit behoorde dit toe aan Sara Rothé van Amstel. Zo’n poppenhuis in die tijd was niet bedoeld om mee te spelen. Het inrichten ervan was een liefhebberij van deftige dames. Zij lieten hun eigen interieur in miniatuur uitvoeren om mee te pronken. Wat voor soort kamers zijn er en welke voorwerpen horen daarbij? Hoe woonden en leefden mensen toen? Wilhelmina zal vast niet met de auto zijn gebracht toen ze kwam logeren, maar hoe dan wel?

Aan de hand van het historische poppenhuis en het kinderkunstboek duiken we het verleden in. Vroeger en nu worden met elkaar vergeleken. Het poppenhuis is direct te herkennen in de prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing. Tijdens de les richten de kinderen ook zelf poppenkamers in waarna er ook nog even fijn gespeeld kan worden.

Het kunstprentenboek Nacht in het poppenhuis van Anna Woltz & Thé Tjong-Khing – Gemeentemuseum Den Haag & Uitgeverij Leopold (€14,99) hoort bij deze museumles.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio