Méér en mooi: verzamelen

Voor wie: groep 3 t/m 5

Locatie: Gemeentemuseum Den Haag
Hoort bij: diverse tentoonstellingen toegepaste kunst
Duur: 75 minuten
Sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd
Wanneer: doorlopend

Leerkrachten van groep 4 en 5 raden we aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd!

Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens houdt ervan. Als kind al raap je bijzondere schelpen of verzamel je hartstochtelijk alle voetbalplaatjes van de supermarkt. Thuisgekomen spoel je de schelpen af en sorteer je ze op kleur. En de plaatjes plak je soort bij soort in een plakboek.

In het museum gaat het niet anders. Ook wij verzamelen bijzondere voorwerpen die goed worden verzorgd en bewaard voor nu en later. En die we trots laten zien aan anderen. Hangend aan de wand of opgesteld in vitrinekasten. Natuurlijk niet zomaar alles door elkaar, maar soort bij soort. Maar hoe komt een museum eigenlijk aan al die spullen? En hoe kun je ze het best bewaren en laten zien aan het publiek?

Tijdens de les zien de kinderen voorbeelden uit verschillende collecties en doen ze kijkspelletjes waarin het vinden van verschillen en overeenkomsten centraal staat. Ook oefenen ze met het sorteren van voorwerpen die ze zelf – met echte museumhandschoentjes aan- mogen hanteren. Daarmee richten ze een vitrine in. Wat gebruik je wel en wat niet voor jouw museumverzameling?


Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio