Klik klak: foto

Inmiddels is deze museumles in het Fotomuseum Den Haag een klassieker. Iedereen maakt wel eens foto's, maar om een bijzonder resultaat te krijgen is er veel waar je op moet letten. Wat dacht je van: compositie, standpunt, scherptediepte en donker-lichtcontrast? Door goed te kijken naar foto’s van kunstenaars en zelf te fotograferen gaan deze begrippen voor de kinderen leven. En belangrijker nog, ervaren ze de zeggingskracht van foto's.

Net als in de schilderkunst bestaan er in de fotografie specialismen. Sommige fotografen zijn knap in het vastleggen van architectuur, landschappen of stillevens, of fotograferen liefst mensen zoals Koos Breukel (1962), een van de bekendste portretfotografen van Nederland. T/m 12 januari 2014 worden zijn foto’s tentoongesteld.  Breukel  maakt ‘eerlijke’ portretten die recht doen aan het individu en de sporen van het leven niet verdoezelen. Alle aspecten van het leven komen aan bod: van geboorte en vreugde tot ziekte en de dood. Zo ontstaat als het ware een universeel familiealbum. Ook kunnen journalistieke foto’s zo indrukwekkend en tegelijkertijd mooi zijn dat ze thuis horen in het Fotomuseum. Dat wordt de leerlingen duidelijk in de periode van 19 januari t/m 3 maart 2014 tijdens de tentoonstelling De Zilveren Camera.
Na het bekijken en bespreken van foto’s op de tentoonstelling gaan de kinderen als juryleden van een ‘officiële commissie’ uiteen om zich te beraden op de winnende foto. Ook gaan zij tijdens deze les zelf als fotografen aan het werk. Ieder twee- of drietal krijgt een specifieke opdracht in aansluiting op de tentoonstelling die op dat moment te zien is in het Fotomuseum Den Haag.

voor: groep 7 en 8
plaats: Fotomuseum Den Haag (naast het Gemeentemuseum Den Haag)
hoort bij: diverse fototentoonstellingen, onder andere Koos Breukel, Me We - The Circle of Life en De Zilveren Camera.
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie, Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Mens & Samenleving en Natuur&Techniek
lesperiode: doorlopend, vanaf eind september 2013

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio