Chanel: de legende

Denk je aan Chanel, dan denk je aan elegantie, stijl en bewegingsvrijheid. Aan klassieke ontwerpen, de ‘Little Black Dress’ en beroemde klanten. Aan Chanel No. 5. Chanels kleurrijke levensloop, van ‘rags to riches’ spreekt tot de verbeelding. Chanel: de legende vertelt het fascinerende verhaal van Coco Chanel en haar beroemde modehuis. De tentoonstelling toont diverse topstukken zoals Chanel-ontwerpen uit de jaren ’20 en ’30 en creaties gedragen door beroemde klanten.

Tijdens deze museumles worden de leerlingen zich er bewust van dat kleding niet alleen praktisch is, maar ook een soort taal. Een middel om te laten zien wie jij bent en bij wie jij wilt horen. Toch verandert kleding door de tijd heen steeds een beetje, dat noemen we mode. Na een jaar of wat vinden we dat wat hip was plotseling ouderwets. En als het dan nog weer langer geleden is, laten ontwerpers zich juist weer inspireren door de mode van toen.
De kinderen maken op zaal van hun favoriete modeontwerp een schets en krijgen in tweetallen zoekopdrachtjes. Ook doen ze aan de hand van stalen stof een stoffen- en techniekenquiz. Wie kent het verschil tussen zijde en tricot? Tussen haken en breien? Tenslotte experimenteren ze in tweetallen met een veelgebruikte ontwerptechniek van couturiers: mouleren. Mouleren is het draperen en met spelden vastzetten van stof op een pop of een model. Er staan speciaal voor de leerlingen levensgrote mouleerpoppen klaar en een kist vol textiel. Zo maken ze zelf een ‘Little Black Dress’ voor de beroemdheid van hun keuze.

voor: groep 6 t/m 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstelling Chanel: de legende
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie, Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd
lesperiode: eind oktober 2013 t/m 2 februari 2014

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio