Hoe klinkt kunst?

voor: groep 6 en 7
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: diverse tentoonstellingen beeldende kunst
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie
lesperiode: doorlopend

Tijdens deze museumles maken de kinderen kennis met vier belangrijke stromingen in de schilderkunst: impressionisme, pointillisme, expressionisme en kubisme. Aan de hand van schilderijen op zaal onderzoeken ze verschillen in kleur en manier van schilderen. Daar waar de impressionisten hun penselen op een losse manier gebruikten, braken de pointillisten de kleuren op in kleine puntjes die je oog zelf kan mengen. De expressionisten verhevigden de kleuren vanwege de gevoelswaarde, in tegenstelling tot de kubisten die het palet dempte tot grijze tinten.

De kinderen leren deze verschillen aan de hand van kijkopdrachten te herkennen en onder woorden te brengen. Door de verftoetsen en de kleuren op je in te laten werken kun je je ook voorstellen welke klanken hier het best bij zouden passen. Tijdens deze museumles worden de verfstreken op schilderijen omgezet in klanken van muziekinstrumenten.

In kleine groepjes brengen de kinderen een scala aan eenvoudige muziekinstrumenten tot klinken. Wat voor soort geluid brengt ieder instrument voort en bij welk schilderij passen de klanken goed? Is dit hét geluid voor de schetsmatige toets van het impressionisme of de precieze puntjes van het pointillisme? Alle mensen hebben een intuïtief gevoel voor kleur en klank en vooral bij kinderen is er niet veel voor nodig om dit op te roepen. Deze museumles hoort zowel bij beeldende vorming als muziekonderwijs.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio