Het mooiste museum

Bij deze museumles gaat het om architectuur. Gebouwen zijn zo vanzelfsprekend, dat je bijna vergeet dat over ieder detail ooit is nagedacht. De kinderen verplaatsen zich in de gedachten van een beroemde architect: Hendrik Petrus Berlage - de bouwmeester van het Gemeentemuseum Den Haag (1935). 

Moet je bij het ontwerpen van een museum aan andere dingen denken dan bij een woonhuis? Natuurlijk. Er moeten lange wanden zijn voor de schilderijen. Licht is natuurlijk heel belangrijk. Een museum is er om fijne uren in door te brengen. Dus bijzonder moet het er in ieder geval zijn. 
De ene helft van de museumles staat in het teken van zelfstandig onderzoeken aan de hand van opdrachten. In kleine groepjes gaan de kinderen op ontdekking uit. Ieder tweetal wordt voorzien van een tas vol attributen waarmee het gebouw bestudeerd kan worden, bijvoorbeeld een meetlint, een waterpas, een lichtmeter en een kleurenwaaier. Aantekeningen en schetsen worden gemaakt in het speciale Berlage-werkboek.
De andere helft van de les bestaat uit het zelf ontwerpen van een gebouw op de computer. Speciaal voor de leerlingen is er het digitale ‘ontwerpspel Berlage’. In kleine groepjes staat hen een notebook ter beschikking. Op het scherm zie je het museum eerst in helikopterperspectief, waarna het gebouw plotseling uiteenvalt in blokken. Door met de muis onderdelen te verslepen, te plakken, te draaien of te vergroten en misschien wel een andere kleur te geven, ontwerp je zelf een museum. 

voor: groep 7 en 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: het museumgebouw van Hendrik Petrus Berlage
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Rekenen/Wiskunde
lesperiode: doorlopend vanaf september 2013

Leerkrachten van groep 8 raden we aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio