Een vaas voor een prinses

Wie: groep 1, 2 en 3
Hoort bij: de tentoonstelling Het wonder van Delfts Blauw
Duur: 75 minuten
Locatie: Gemeentemuseum Den Haag
Sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Mens & Samenleving, Ruimte en Tijd en Nederlands
Wanneer: doorlopend

Leerkrachten van groep 3 raden wij aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd!

Lin komt als verstekeling op een VOC-schip aan in Amsterdam. Maar wat komt een Chinese muis eigenlijk doen in Holland? Hij wordt opgehaald door stadsmuis Titus. Per trekschuit reizen de twee naar Delft. Tijdens de reis kijkt Lin zijn ogen uit: tulpenvelden, molens en weilanden met koeien. De stier van Paulus Potter staart hem op zijn beurt aan en het meisje met de parel van Johannes Vermeer (hier het Muisje met de parel) doet hem blozen. Alles is hier anders dan in China. In Delft logeert Lin bij een muizenfamilie in een atelier waar Delfts Blauw wordt gemaakt. De plateelbakker heeft zojuist een bijzondere opdracht ontvangen. De prinses heeft een vaas besteld. En dat moet de mooiste vaas worden - ooit gebakken. Maar wanneer de kat doorkrijgt dat er een vreemde muizenlogé in huis is, wordt het spannend…

De veelbekroonde illustratoren Ingrid en Dieter Schubert hebben zich door de beroemde collectie Delfts aardewerk in het Gemeentemuseum laten inspireren tot een zwierig sprookje voor jong en oud. Aan de hand van het kinderkunstboek verplaatsen de kinderen zich in thema’s als: reizen, werelddelen en cultuurverschillen. Op een speelse manier leren ze daarbij hoe keramiek wordt vervaardigd en maken ze kennis met iconen van Nederland zoals: Delfts blauw, tulpen & molens en schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Het kunstprentenboek Een vaas voor de prinses van Ingrid en Dieter Schubert - Uitgeverij Leopold & Gemeentemuseum Den Haag (€14,99)  hoort bij deze museumles. 

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio