Ik voel me zo

Duur: 75 minuten
Sluit aan bij: Cultuuronderwijs op zijn Haags - Leerlijn thema Identiteit

Ik voel me zo

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Kinderen krijgen al snel in de gaten dat je tekeningen kunt gebruiken om te communiceren. Schijnbaar moeiteloos verbeelden zij verhalen die uitdrukking geven aan hun twijfels, vrolijkheid en angsten.

In deze museumles richten we de blik naar binnen en onderzoeken de kinderen welke emoties ze kennen en zelf weleens hebben ervaren. Maar we richten de blik ook naar buiten en ontdekken hoe je emoties laat zien en hoe je die bij anderen kunt herkennen.

In de kunstwerken kun je allerlei emoties vinden en in deze les komen veel ervan aan bod. Wat kun je doen als je bang bent in het donker? Bij een schilderij van Constant geven de kinderen hier tips over, terwijl ze niet veel later dansen van vreugde bij een schilderij van Kirchner.

• sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld: Mens & samenleving

De kinderen:

• Kijken gericht naar schilderijen en brengen hun gedachten onder woorden.
  • Leren en gebruiken begrippen passend bij kunst, gevoelens en emoties.
  • Ervaren dat je kleuren en onderwerpen op schilderijen kunt verbinden met gevoelens en sfeer.
  • Drukken gevoel uit doormiddel van dans en drama.
  • Maken zelf tekeningen en werken in boetseertechniek.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio