Dimitri het draakje

Het is niet voor niets dat juist een draak de hoofdrol speelt in deze museumles die gaat over de vier Elementen: vuur, water, lucht en aarde. Draken kunnen immers vuur spugen, zwemmen, vliegen en ze zwerven over de hele aardbol. Als eerste leren draakjes vuur spugen in groep 1 van de drakenschool. Een koud kunstje voor een beetje draak. Alleen Dimitri het draakje kan het niet. En hij zit al in groep 4! Hoe hij het ook probeert, er vliegen alleen maar druppels snot in het rond.

Vanuit de verhaalfiguur Dimitri het draakje beleven de kinderen in het museum een verhaal rondom de vier Elementen - de bouwstenen van alles wat is op onze aarde. Bij iedere stop bij een kunstwerk of voorwerp voeren de leerlingen een kunstzinnige opdracht uit. Afgezien van de impuls die dit geeft aan hun creativiteit, leren zij van alles. Dat keramiek ontstaat vanuit aarde én vuur. Dat bij glas ook lucht hoort, want glas wordt geblazen. Dat kunstwerken die gaan over de zee horen bij water, maar net zo goed bij lucht. Ook zijn er tegenstellingen, want vuur houdt niet van water. En soms lukt het een niet zonder het ander, zo kan vuur niet zonder lucht.
De kinderen oefenen in het kijken naar en vertellen over kunstwerken. Ze proberen erachter te komen welke raadselachtige creatie álle Elementen in zich heeft. Aan het einde van de dwaaltocht doen de kinderen een ontroerende ontdekking…

voor: groep 4
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: diverse tentoonstellingen moderne en toegepaste kunst
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd en Natuur & Techniek
lesperiode: doorlopend, vanaf oktober 2013

Deze museumles is voor Haagse scholen uitsluitend te boeken via het Cultuurmenu, een initiatief van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea. Voor inlichtingen, kijk op www.cultuurmenu.nl. Scholen van buiten Den Haag kunnen deze museumles rechtstreeks bij het Gemeentemuseum aanvragen.

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio