Canon van Nederland: Mondriaan en De Stijl

Binnen de historische Canon van Nederland is niet voor niets één venster gewijd aan de periode van De Stijl, waarvan Piet Mondriaan (1872-1944) een van de meest vooraanstaande leden was. Mondriaan is wereldberoemd en zijn invloed op de beeldende kunst en vormgeving werkt tot op de dag van vandaag door. De kunstenaars van De Stijl gebruikten uitsluitend rood, geel en blauw en de 'niet-kleuren'. Ze gingen uit van rechte lijnen en hoeken. Kunst moest niet langer de werkelijkheid weergeven, maar de weg wijzen naar een nieuwe tijd. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie werken van Mondriaan ter wereld en heeft een tentoonstellingsvleugel gewijd aan Mondriaan en De Stijl. Tijdens deze museumles kijken de leerlingen naar Mondriaan vanuit het perspectief van een kind.
De hoofdpersoon Linus uit de jeugdroman Mister Orange komt in New York bij Mondriaan over de vloer. Hij kijkt zijn ogen uit in het atelier dat wit en ruim is en waar kunst wordt gemaakt die ongekend is. Dit verhaal voert de leerlingen naar de wereldstad New York waar Mondriaan naartoe vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier krijgen de kinderen inzicht in zowel deze periode uit de geschiedenis als in de kunst van Mondriaan die vooruitwees naar een nieuwe moderne tijd. In het museum krijgen de kinderen zelfstandig uit te voeren opdrachten; vanuit zelf ontdekken leer je immers het meest!

voor: groep 6 t/m 8
plaats: Gemeentemuseum Den Haag
hoort bij: de tentoonstellingsvleugel Mondriaan en De Stijl
duur: 75 minuten
sluit aan bij: kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld: Tijd, en Nederlands
lesperiode: doorlopend, vanaf september 2012

Leerkrachten van groep 7 en 8 raden we aan te informeren of de klas deze museumles in het afgelopen schooljaar al heeft gevolgd!

Wilt u deze museumles direct aanvragen?

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen in Den Haag
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor scholen uit de regio

NB. Voor groep 1 t/m 5 is er rondom de tentoonstelling Mondriaan en De Stijl de museumles Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan.

De jeugdroman Mister Orange van Truus Matti - Uitgeverij Leopold & Gemeentemuseum Den Haag (€14,95) hoort bij deze museumles. Dit boek werd bekroond met de Zilveren Griffel 2012.