Wijkproject: Segbroek

01-04-2009 - 09:00 tot 30-09-2009 - 15:00

Van drukke tweeverdiener en de groep ‘hangmoeders’ tot liefdespaar.

April t/m september 2009: ruim 6000 bezoekers.
 

Een levendig stadsdeel, van Regentessekwartier  over Vruchtenbuurt tot Vogelwijk met in totaal 55 000 inwoners, waarvan zo’n 25 procent kinderen. Met ruim 6000 bezoekers, dus zo’n 15 procent van de volwassen inwoners, trokken we onverwacht veel bezoekers uit het stadsdeel. Immers, het project was nog niet bekend in de stad.  
We maakten het project bekend via een speciaal voor  Segbroek geschreven museumkrant waarin een toegangspasje zat. Dit was ook meteen een leerpunt: de krant was te lang om goed gelezen te worden, terwijl de pasjes erg geliefd bleken te zijn.

Spaanstalige parochianen, straatvertegenwoordigers en ‘hangmoeders’

De winkeliersverenigingen van de Fahrenheitsstraat, in de Vruchtenbuurt , de Goudsbloemlaan en in de Weimarstraat hielpen actief mee om het project bekend te maken. Samen hielden zij hun Nieuwjaarsborrel in het Gemeentemuseum, voor de meesten een eerste kennismaking met het museum, maar vooral ook met elkaar. Uit het stadsdeel kwamen bijzondere groepen op bezoek: Spaanstalige parochianen, straatvertegenwoordigers, zogeheten ‘hangmoeders’ (vrouwen uit andere wijken die hun kinderen naar scholen in Segbroek brengen en de hele ochtend voor school wachten), bewoners van de in de stijl van De Stijl gebouwde Papaverhof, jongeren uit verschillende parken, die een eigen speurtocht door het museum ontwierpen. Ook drukke tweeverdieners kregen een bijzonder aanbod: de kind- ouder workshop in het weekeinde bood de mogelijkheid om ‘culturele kwaliteitstijd’ met elkaar door te brengen.

Gepimpte electriciteitshuisjes

Samen met het stadsdeelbestuur liet het museum een dertigtal verwaarloosde elektriciteitshuisjes in Segbroek ‘oppimpen’ door graffiti kunstenaars. De meeste omwonenden waren er blij mee, maar soms ontstond er felle discussie over ‘nog meer’ graffiti in de wijk. Het project, duidelijk zichtbaar, werd goed besproken in de buurt! Ook de datingavonden in het kader van een tentoonstelling van kunstenaarsechtparen trokken veel nieuwe bezoekers. Veel singles vertelden dat het prettig en ontspannen kennismaken is met andere singles in het kader van een culturele rondleiding. Kun je meteen zien of je de hobby van kunst echt kunt delen! Tot slot werd ook nog de door het museum georganiseerde atelierroute langs de open huizen van zo’n 30 kunstenaars een groot succes, zo’n 1500 mensen gingen op zondag de culturele huiskamers langs!