Wijkproject: Haagse Hout

01-04-2012 - 09:00 tot 30-09-2012 - 15:00

Ladies Night met een couturier uit de wijk

April  t/m  oktober 2012: ruim 6000 bezoekers
 

Haagse Hout, een van de kleinste stadsdelen van Den Haag met zo’n 40 000 inwoners wordt door midden gesneden door een snelweg. In Benoordenhout wonen al veel regelmatige museumbezoekers, de bewoners daar waren vooral geïnteresseerd in de avondopenstellingen en de Ladies Night met een van hun eigen couturiers!

Voor de wijk, met de wijk, dankzij de wijk

Aan de andere kant van de snelweg ligt Bezuidenhout en de wijk Mariahoeve met belangrijke ontmoetingspunten voor buurtbewoners. De bakker in de Theresiastraat,  die de winkeliersvereniging enthousiast maakte voor ons project. De Coop in Ursulaland bereikte vel bewoners uit de grote flats in Mariahoeve. Net als de medewerkers van het zwembad, die niemand lieten vertrekken zonder culturele flyer. Ze hingen wekelijks aan de lijn om nieuwe zendingen sleutelhangers te vragen. Wederom speelde de enthousiaste Ben Lachhab van Resto van Harte een belangrijke rol in ons project. Hij kookt wekelijks in het Diamant College, en paste zijn menu – net als in Laak - weer aan de vertrektijden van onze museumbussen. Ook de conciërge van het Diamant College regelde meteen dat een groep meiden van school een workshop kwam doen. De woningcorporatie Staedion volgde.  Bewoners van Mariahoeve kregen een workshop ‘kunst kijken’ in het Gemeentemuseum en gingen dan in opdracht van Staedion, gewapend met een camera, de wijk in. Hun mooie portretten uit de wijk werden vervolgens eerst beoordeeld door de conservator van het GEM Fotomuseum en vervolgens tijdens een avondopenstelling tentoongesteld in het museum.

Belangrijk voor het project was ook een wijkcentrum in Ivoorhorst  dat alle groepen doorstuurde naar het museum. Vaak zijn het juist de receptionisten die de waarde zagen van de sleutelhanger en de bezoekers aan hun balie enthousiast maakten. Zij bereiken meer buurtbewoners vaak dan professionals in de wijk. Ook de Kunstpost, een groep kunstenaars op de Tarwekamp, legde verbinding met het project. Hubertine Langemeijer, de enthousiaste directeur regelde een prachtige tentoonstelling van wijkkunstenaars in het museum. Samen zetten wij ook de kunstroute door Haagse Hout op,  met zo’n 65 deelnemende kunstenaars, een geslaagde afsluiting van het project.