Wijkproject: Escamp

01-10-2010 - 09:00 tot 30-06-2011 - 15:00

Honderdduizend inwoners uit tientallen culturen

Oktober 2010 - juni 2011: ruim 11000 bezoekers

Het stadsdeel Escamp is net zo groot als een middelgrote stad met zo’n 100 000 inwoners, afkomstig uit tientallen culturen. Ze wonen in zeven verschillende wijkdelen, met hele bevolkingsgroepen. Toch zijn er als overal drijvende samenbindende krachten, die in Escamp elkaar goed weten te vinden. Zo woont in de zogeheten Rades een actieve groep kunstenaars die veel buurtprojecten organiseren. In de nieuwbouw in de buurt is er onder buren veel reden om elkaar ook echt op te zoeken. Zo zijn bijvoorbeeld, gestimuleerd door een actieve Poolse buurvrouw, de Afghaanse, Hindoestaanse, Marokkaanse en Letse buren uit de Eekhoornrade samen naar het museum gekomen. Het zwembad in het Zuiderpark trekt wekelijks duizenden bezoekers uit de buurt en vroeg om een groot spandoek over het museumproject. De zwembadmeesters  deelden enthousiast sleutelhangers uit aan wachtende moeders plus uitleg waarom ze toch zeker naar het museum moesten gaan.

Umit-C, de City Life Church en onze eigen suppoosten

Ook veel van de suppoosten uit het museum wonen in Escamp. Sommigen trokken in hun vrije tijd de deuren om hun buurt uit te nodigen. Eindelijk konden ze eens iets van hun werk laten zien, gratis in de wijk. We waren daarnaast onder de indruk van het goed georganiseerde wijkoverleg waarin enthousiaste welzijnswerkers altijd op zoek zijn naar extra kansen voor hun klanten uit de wijk. 55-plus Berber vrouwen kwamen schilderen in het museum, de moskeeën stuurden vrouwen en kinderen. Nieuwe bezoekers kwamen van de druk bezochte City Life Church, die enkele jaren geleden is begonnen in een voormalige katholieke kerk. Elke zondagochtend komen zo’n 900 mensen naar de swingende diensten, waar ook onze sleutelhangers verkrijgbaar waren. De vele vrijwilligers in de kerk planden het jaarlijkse uitje dan ook in het Gemeentemuseum. Een poging om alle sportclubs uit Escamp op  één avond te uit te nodigen, strandde uiteindelijk op agendaproblemen. Daartegenover staat dat de plaatselijke zanger Umit-C samen met een buikdanserens kwam optreden in het museum en in zijn kielzoog tientallen jongeren meebracht.

Woningcorporaties en buurtorganisaties

De woningcorporaties in Escamp stuurden – nadat ze gehoord hadden van het succes in Loosduinen – al hun huurders een uitnodiging voor een cultureel avondje uit in het museum. Zo’n 500 huurders kwamen en werden enthousiast begroet door medewerkers van Staedion en Vestia, die ze anders alleen kenden van de telefoon en van lastige klachten.  Ook in de van oorsprong oud-Haagse buurten rondom het Zuiderpark werd door buurtorganisaties gebruik gemaakt van de uitnodiging van het Gemeentemuseum. Drie keer nodigden hele straten de bewoners uit voor een cultureel uitstapje met elke keer zo’n 70 – 100 deelnemers, volgens de deelnemers hadden velen nooit eerder zoveel buren tegelijkertijd ontmoet. Uiteindelijk stond de teller op 11 000 bezoekers vanuit Escamp, een enorm succes in deze grote gemêleerde wijk. We denken nog steeds met veel plezier terug aan onze eerste beller, een 12-jarige jongen, die vond dat hij met zijn familie moest kunnen komen. Zijn moeder durfde niet te bellen. Maar hij regelde het!